Anna Hoeve, Berkhout

Inleiding

BOERDERIJ genaamd "Anna Hoeve" bestaande uit woonhuis met aangebouwde stolpschuur aan de achterzijde. Het in eclectische trant gebouwde woonhuis ontstond vermoedelijk rond 1875. De stolpschuur is in oorsprong mogelijk ouder en gebouwd als stolpboerderij. Het beeld van de boerderij wordt bepaald door het woonhuis waarvan de noklijn evenwijdig loopt aan de staat. De boerderij staat aan de zuidzijde van het Noordeinde.

Omschrijving

Het op rechthoekig grondplan gebouwde woonhuis bestaat uit parterre en kapverdieping onder schilddak, bedekt met zwart geglazuurde platte Friese pannen en op de twee nokpunten voorzien van schoorstenen. De schuur is breder en hoger dan het woonhuis. De aan weerszijden uitstekende voorzijde van de stolpschuur gaat schuil achter korte muren, haaks op de beide zijgevels van het woonhuis. Het woonhuis is opgetrokken in rode baksteen boven een met cement aangestreken plint. Het woonhuis heeft een hoofdgestel dat boven de beide zijgevels en twee korte muren van de stolpschuur is doorgetrokken. In de voorgevel scheidt dit hoofdgestel de parterre van de dakkapel.

De symmetrisch opgette voorgevel (N) telt vijf vensterassen. De middelste as wordt benadrukt door flankerende pilasters en de genoemde dakkapel die met een fronton wordt afgesloten. De beide hoeken van de dakkapel hebben een pilaster hetgeen ook geldt voor de beide hoeken van de voorgevel. De vensteropeningen hebben alle een gepleisterde wenkbrauw en zijn op de parterre alle voorzien van T-ramen. De dakkapel heeft een dubbele paneeldeur met glaspanelen.

De linkerzijgevel (O) heeft drie schuifvenster van ongelijke grootte, alle met gepleisterde 'wenkbrauw' zoals in de voorgevel.

De rechterzijgevel heeft een oorspronkelijk schuifvenster met gepleisterde 'wenkbrauw' identiek aan die in de voorgevel.

De stolpschuur heeft een inwendige vierkant-constructie zonder overstek en is geplaatst onder rietgedekt schilddak met getrapte dakspiegel aan de voorzijde en omgaande pannenrand. De pangedekte delen bevatten zwart geglazuurde platte Friese pannen. Het muurwerk van de stolpschuur is opgetrokken in rode baksteen.

De beide korte muren van de voorzijde (N) bevatten een deur en een schuifvenster, respectievelijk in het linker- (O) en rechterdeel (W).

De linkerzijde van de stolpschuur (O) heeft rechts een schuifvenster en links daarvan drie getoogde ijzeren stalvensters. De rechterzijde heeft drie getoogde ijzeren stalvensters. De oorspronkelijke onderdelen in de achtergevel zijn de darsdeur in de rechterhoek en een ijzeren stalvenster links daarvan.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van laat 19de-eeuwse bouwkunst op het platteland.

Oosteinde 107 1647 AG Berkhout Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) MRS-aanv. Stolpboerderij