Kerkebuurt 172, Berkhout

Op rechthoekig grondplan gebouwd BAARHUISJE (circa 1885), bestaande uit één bouwlaag onder zadeldak bedekt met zwarte Hollandse pan. Het zadeldak is overstekend en heeft brede windveren en gootlijsten met een strak profiel. De overstekken rusten op trapsgewijs gesneden consoles. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. Het muurwerk heeft gebosseerde hoeken en een gepleisterde plint. In de kopse zijden heeft het baarhuisje een getoogde deuropening met dubbele houten deuren. Boven de deuropeningen bevindt zich een klein rond venster met ijzeren roedenverdeling. De zijmuur aan de rechterzijde (W) heeft een klein liggend ijzeren raam met toog, de zijmuur aan de linkerzijde (O) heeft twee van dergelijke ramen.

Het object heeft een houtskelet dat met muurankers is verankerd aan de halfsteens muren. De vloer is gemaakt van brede delen in lengterichting.

Waardering

Het baarhuisje is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als hoofdondereel van het beschrevencomplex (zie complexwaardering).

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
502464
Complexnaam
Nederlands Hervormde Kerk
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Aan de zuidzijde van de Kerkebuurt gelegen KERKGEBOUW van de Nederlands Hervormde Gemeente met bijbehorende BAARHUISJE. De kerk werd gebouwd in 1884-1885 naar ontwerp van A. Stoutjesdijk in een eclectische trant waarbij onder meer elementen uit de Hollandse protestantse kerkenbouw uit de 17de eeuw (zoals grondplan, pilasters en obelisken) worden gecombineerd met neo-gotische elementen (torenbehandeling). Het baarhuisje staat midden op de direct ten zuidoosten van de kerk gelegen begraafplaats.

N.B. De begraafplaats valt buiten de complexbescherming.

Waardering

Het kerkgebouw en baarhuisje zijn van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt vanwegede grote gaafheid en oorspronkelijkheid van het exterieur en de compleetheid van het oorspronkelijke interieur. Het kerkgebouw heeft daarbij een belangrijke situationele meerwaarde.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Baarhuisje Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kerkebuurt 172 1647 ME Berkhout BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
AC 125 Wester-Koggenland
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1885 1885 vervaardiging
Naar boven