Bereden brigade, Buitenpost

Inleiding

De KAZERNE van de Koninklijke Marechaussee met PAARDESTALLEN is gebouwd in 1927 in sobere baksteen-architectuur in opdracht van het Departement van Oorlog te Den Haag. Doel van de legering van de brigade was de orde in de heidedorpen te bewaren. Het pand is ontworpen door het legeronderdeel der Genie, 2e Commandement Groningen en uitgevoerd door F.L.Beu... (onleesbaar). De kazerne bestond oorspronkelijk uit een bureel met cellen en drie wooneenheden. Tegenwoordig zijn er drie woningen en een kantoor in gevestigd en doen de stallen dienst als berging en garage. Het op T-vormige grondslag gebouwde pand is gesitueerd op een rechthoekig terrein dat scheluw op de weg is georiënteerd. De kazerne staat met de langsgevel parallel aan de openbare weg. De stallen liggen aan de noordzijde achter de kazerne, ermee verbonden middels een smal bouwdeel. Het gebouw wordt van de openbare weg gescheiden door een brede grasstrook en een laag houten hekje; een betegeld pad voert naar de voordeuren. In 1961 werd een gedeelte van de inmiddels door de Rijkspolitie overgenomen kazerne veranderd tot politiebureau. Daarbij is de achtergevel gewijzigd en werd de stal tot garage verbouwd. In 1963 werden er in de vm. stallen twee cellen gebouwd waarvan de getraliede vensters nog aanwezig zijn. Het bureau werd eveneens inpandig verbouwd. In de achtergevel zijn de vensters vernieuwd.

Omschrijving

De kazerne van één bouwlaag is gebouwd op rechthoekige grondslag onder een mansardedak. Het doorlopende dak heeft drie houten dakkapellen aan de voor- en vier aan de achterzijde en vijf gemetselde schoorstenen op de nok. De kazerne is opgetrokken in bruine bezande bakstenen op een klinker trasraam met een verticaal gemetselde gevelafsluiting. Ter hoogte van de boven- en onderdorpels lopen 1/2 steens rollagen over de gehele gevel. Het dak is gedekt met bruin geglazuurde tuile-du-nord pannen. In de voorgevel is het bureaugedeelte benadrukt door een hoger opgetrokken risalerend geveldeel onder gebroken kap met windveer en waterbord. De rechthoekige en vierkante vensters hebben houten kruiskozijnen. Aan de voorgevel zijn vier originele, geverfde houten deuren met bovenlicht en bakstenen stoep. De deuren zijn omlijst, hebben natuurstenen neuten en een natuurstenen dorpel. Aan de achterzijde zijn vier deuren met achtruitsvensters. Ventilatieroosters voor de onderkeldering bevinden zich bij de middelste woning aan de achterzijde in de stoep, bij de andere twee woningen aan de voorzijde naast de stoep. De zijgevels hebben elk twee vensters, omlijst door een kops gemetselde rand. Aan de oostgevel zijn de kozijnen vernieuwd. De zijgevels hebben eveneens windveren en waterborden.

De vm. stal op een rechthoekige plattegrond is met de kazerne verbonden door een smal bouwdeel. Het pand is opgetrokken in bezande bruine bakstenen onder een overstekend zadeldak. Het dak is gedekt met bruin geglazuurde tuile-du-nord pannen. Aan de oostgevel zijn vier rechthoekige zesruits tuimelramen; de ringen om de paarden aan te bevestigen zijn nog aanwezig. Aan de westgevel zijn twee getraliede vensters met ventilatieroosters, daar waar het gebouw in 1963 is verbouwd tot cellen. De stal heeft houten deuren en aan de achterzijde in de geveltop een dubbele zolderdeur met zijlichten naar de hooizolder. De garagedeur aan de achtergevel is nieuw. Aan de west- en oostgevel staan pompen van "Vaassen Industrie".

Waardering

De vm. kazerne met paardestallen uit 1927 in Buitenpost is van cultuurhistorisch en architectonisch belang:

- vanwege de verbondenheid met de sociale geschiedenis van de regio,

- als bijzondere uitdrukking van de bestuurlijke ontwikkeling, m.n. van die van de para-militaire decentrale organisatie van de Koninklijke Marechaussee,

- vanwege de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur,

- vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid van de hoofdvorm van het hoofdgebouw met aangebouwd bijgebouw,

- vanwege de typologische zeldzaamheid.

502189

Kazerne Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw oorspronkelijke functie Ja
West 22 9285 WC Buitenpost Ja
West 24 9285 WC Buitenpost