Optwizel 34, Twijzel

Inleiding

De BIJSCHUUR is onderdeel van het boerderijcomplex dat in 1905 is gerealiseerd. Het complex bestaat naast de bijschuur uit een boerderij met dwarsgeplaatst voorhuis middels hals met een schuur verbonden en uit een stookhok. De bijschuur is achter de boerderij gesitueerd. De overkapping van de bijschuur is recentelijk vernieuwd waarbij de rietdekking is vervangen.

Omschrijving

De bijschuur aan de zuidzijde van boerderij is opgetrokken in bruine bakstenen onder een wolfsdak met rietdekking. Twee grote houten schuurdeuren en een vernieuwde deur met boven- en zijlicht. In de zijgevels met muurankers zijn getoogde stalramen. Op de nok is een incompleet uilebord.

De schuur uit 1905 is van belang:

- als oorspronkelijk en essentieel onderdeel van het gave boerderijcomplex,

- vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid van het exterieur.

502055

Inleiding

Het complex bestaat uit een BOERDERIJ met dwarsgeplaatst voorhuis in eclectische trant dat middels een hals is verbonden met het schuurgedeelte, een STOOKHOK en een BIJSCHUUR. Het geheel is door aannemer Jan Bos gerealiseerd in 1905 in opdracht van de fam. Meerstra, getuige de gevelsteen in het portiek. Het stookhok staat aan de westzijde ter hoogte van het schuurgedeelte en evenwijdig daaraan; de schuur staat achter de boerderij. De boerderij is niet meer als zodanig in gebruik: het schuurgedeelte wordt gebruikt als caravanstalling.

Op het ruime erf, met in de voortuin restanten van een boerentuin, staan vier lindebomen. Een afbuigend klinkerpad leidt naar de centrale entree en via de westzijde van de boerderij naar het achtererf; hier leidt een breed pad naar een achterliggend weggetje. Een later bijgebouwde schuur geheel aan de noordzijde op het erf is van bescherming van rijkswege uitgesloten. Na 1986 heeft de huidige eigenaar alle decoratieve elementen aan de gevels van het woonhuis en het stookhok vernieuwd in oorspronkelijke staat. Tevens zijn er nieuwe kozijnen vóór de oude gezet t.b.v. dubbele beglazing. De daken zijn gerestaureerd waarbij de oorspronkelijke Lucas Ijsbrandpannen zijn gehandhaafd en de schuur nieuwe rietbedekking heeft gekregen.

Waardering

Het complex met dwarsgeplaatst voorhuis, stookhok en bijschuur is van cultuurhistorisch en architectonisch belang:

- omdat het een voorbeeld is van een redelijk veel voorkomend boerderijtype in deze gemeente,

- vanwege de hoge mate van visuele gaafheid van detaillering en ornamentiek,

- vanwege de ligging van de boerderij verbonden met de dorpse en landschappelijke omgeving,

- vanwege de oorspronkelijkheid van het complex,

- vanwege de hoge mate van visuele gaafheid door de aanwezigheid van schuur, stookhok en de restanten van een boerentuin.

Bijschuur Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Optwizel 34 9286 ED Twijzel Ja