De Koaten 26, Kootstertille

Inleiding

De BIJSCHUUR bij de Oldambtster boerderij is in het derde kwart van de vorige eeuw in het vm. agrarische dorp Kooten in een ambachtelijk-traditionele bouwstijl gerealiseerd. Deze kleine koestal staat achter de boerderij aan de noord-oostzijde. Het muurwerk is wegens een verzakking hersteld.

Omschrijving

De schuur is opgetrokken in rode Groninger bakstenen onder schilddak met rietdekking. In de zijgevels ijzeren getoogde stalramen; in de korte westgevel een roosvenster.

Waardering

De kleine koestalbij de Oldambtster boerderij welke rond 1870 in Kootstertille is gerealiseerd, is van belang:

- vanwege de funktioneel-ruimtelijke relatie met de boerderij,

- als essentieel onderdeel van het ruimtelijk gave complex,

- vanwege de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur.

501941

Inleiding

Het complex bestaat uit een Oldambtster BOERDERIJ en een BIJSCHUUR (kleine koestal). Het is in het derde kwart van de vorige eeuw in het vm. agrarische wegdorp Kooten tot stand gekomen onder architectonische beïnvloeding van het aangrenzende Groningen. De kleine koestal is aan de noordzijde van de boerderij gesitueerd. In de voortuin, met restanten van een boerentuin, staan twee linden. Langs de oprijlaan aan de zuidzijde van het erf staan beuken. Het erf wordt aan de noordzijde begrensd door een sloot en aan de voorzijde door een beukenhaag. De in 1967 bijgebouwde houten garage aan de zuidzijde van de boerderij valt buiten bescherming van rijkswege.

Waardering

De in het derde kwart van de vorige eeuw gebouwde Oldambtster boerderij met bijschuur te Kootstertille is van cultuurhistorisch en architectonisch belang:

- als voorbeeld van de architectonische beïnvloeding vanuit de aangrenzende provincie Groningen,

- vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid van de exterieurs van samenstellende delen van het complex: boerderij, schuur en erfbeplanting,

- vanwege de redelijke mate van architectonische kwaliteit van de tot het complex behorende objecten,

- vanwege de redelijke mate van visuele gaafheid met de landschappelijke omgeving,

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van inpandige structuur en aanwezigheid van oorspronkelijke interieuronderdelen.

Bijschuur Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
De Koaten 26 9288 GG Kootstertille Ja