Jan Glijnisweg 27, Heerhugowaard

Inleiding

ERF van het boerderijcomplex Jan Glijnisweg 29. Onder het erf wordt verstaan het grondgebied rond de stolpboerderij Jan Glijnisweg 29 dat circa 70 meter breed is en circa 250 meter diep. De zuidzijde van het erf wordt begrensd door een sloot langs de Jan Glijnisweg, de west- en noordzijde door een afwateringssloot, de oostzijde gedeeltelijk door een afwateringssloot.

Omschrijving

De zuidelijke helft van het erf wordt door een lange oprijlaan van circa 100 meter lengte in tweeën gedeeld. Aan de westzijde van de oprijlaan is een dubbele rij loofbomen geplant, aan de oostzijde bevindt zich een sloot en een stuk weiland. De stolpboerderij staat aan het einde van de oprijlaan. Het noordelijke deel van het erf heeft een U-vormige windsingel met daartussen fruitbomen.

Waardering

Het erf is van algemeen belang als historisch functioneel onderdeel van het beschreven complex (zie complexwaardering).

501512
Stolpboerderij

Inleiding

In buurtschap 't Kruis gelegen STOLPBOERDERIJ met ERF en HEKPIJLERS aan de noordzijde van de Jan Glijnisweg. De boerderij is circa honderd meter teruggelegen ten opzichte van de weg. Een oprijlaan met een dubbele bomenrij aan de westzijde voert van de weg naar de boerderij. De boerderij is in kern ouder, maar heeft in de 19de eeuw wijzigingen ondergaan die het huidige aanzien bepalen.

Waardering

De stolpboerderij met erf en hekpijlers is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van agrarische bouwkunst uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de beeldbepalende situering in de Heerhugowaardpolder.

Erfinrichting Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja