Beijerscheweg 1, Stolwijk

Inleiding

IJzeren ophaalbrug, genaamd Beijersche brug, gelegen aan de Beijerscheweg en toegang tot het buurtschap 'het Beijersche', blijkens opschrift en naamplaat vervaardigd in 1888 door IJzergieterij 'De Prins van Oranje' te 's-Gravenhage. De Beijersche brug vormt tezamen met de twee naast elkaar gelegen bruggen aan de Benedenkerkseweg te Stolwijk en de brug gelegen aan de Gouderakse Tiendweg te Gouderak een ensemble bestaande uit vier giet- en smeedijzeren ophaalbruggen over de ringvaart daterend uit 1888 en waartoe in oorsprong nog een vijfde brug bij Koolwijk behoorde.

N.B. De ijzeren ophaalbruggen vervingen houten bruggen die in het kader van de 'Geoctrooieerde vervening' in de Krimpenerwaard waren aangebracht.

Omschrijving

Enkele ophaalbrug van het Hollandse type, op in baksteen en beton uitgevoerde landhoofden bestaande uit een gietijzeren hameipoort met achtzijdige stijlen, smeedijzeren balans en langsschoren. De balanspriemen worden verbonden door I-balken en diagonaalstaven. De hoeken van de hameipoort en de hameiregel zijn opengewerkt met sierkrulwerk. In de middenvakken van de hameiregel het jaar van vervaardiging 'ANNO 1888'. Aan de voet van de hameistijl een meegegoten naamplaat met opschrift 'YZERGIETERY DE PRINS VAN ORANJE 'sHAGE 1888'. De brug heeft een handlier als bewegingsmechanisme. Het houten val steunt op stalen liggers en is door kettingen met de balanspriemen verbonden. Brugopgangen met aan de zijde van de Provinciale weg aan weerszijden balustrades met gedecoreerde gietijzeren balusters met gestileerde bladornamenten.

Waardering

Giet- en smeedijzeren ophaalbrug uit 1888 van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde, typologische en situationele waarde. De brug heeft ensemblewaarde als onderdeel van het complex bestaande uit vier identieke ophaalbruggen over de ringvaart.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
501156
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Doorlaatbrug Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Beijerscheweg 1 2821 NC Stolwijk IJzeren Ophaalbrug BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 2502 Stolwijk
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1888 1888 vervaardiging
Naar boven