Inleiding

Een klein STOOKHOK, dat ernstig is verzakt, staat naast de keuterboerderij aan de rand van de erfscheidingssloot. Het bijgebouw dateert uit ca. 1905 en is gelijktijdig met het hoofdgebouw opgericht.

Omschrijving

Het grondplan van het stookhok is klein en rechthoekig. Het stookhok is door middel van een houten schutting met een deur verbonden met het hoofdgebouw. Het stookhokje is opgetrokken uit rode strengpersbakstenen onder zadeldak, gedekt met zwart gesmoorde gegolfde friese pannen. Tegenover de zijdeur van het keuterboerderijtje zit de opgeklampte deur van het stookhok. De inrichting is uitgebroken.

Het stookhok bij de keuterboerderij is van cultuurhistorisch en architectonisch belang:

- als contemporain bijgebouw bij de keuterboerderij,

- vanwege de redelijke mate van herkenbaarheid.

499209
Keuterboerderijcomplex

Inleiding

De KEUTERBOERDERIJ, of zgn. woudboerderijtje van het krimptype, dateert uit ongeveer 1905. Het boerderijtje is gelegen in een lintbebouwing bestaande uit boerderijen en woonhuizen buiten de bebouwde kom in het zgn. coulissenlandschap. Ten zuiden van het boerderijtje ligt een bijbehorend, nog onbebouwd perceel weiland. Het erf is van de weg gescheiden door een haag en twee leilinden; achter het boerderijtje is een moestuin aangelegd. Aan de rand van de erfscheidingssloot, aan de noordzijde, staat een klein STOOKHOK, dat ernstig is verzakt.

De bouwstijl, het materiaalgebruik en de detaillering zijn sober en op traditionele wijze toegepast.

Waardering

Het complex van keuterboerderijtje met stookhok uit ca 1905 is van cultuurhistorisch, architectonisch en typologisch belang vanwege:

- de historisch-ruimtelijke relatie met het omliggende landschap,

- de hoge mate van gaafheid van het complex en de erfindeling,