Smidswei 52, Drachtstercompagnie

Inleiding

Het STOOKHOK is onderdeel van het in 1936 in Drachtstercompagnie gebouwde boerderijcomplex. Het stookhok is haaks op de zuidoostgevel van de stjelp georiënteerd en ermee verbonden middels een gemetseld muurtje, dat buiten de bescherming van rijkswege valt wegens geringe architectonische waarde.

Omschrijving

Het stookhok is opgetrokken op rechthoekig grondplan. Het overstekende zadeldak met waterlijst en strakke windveer is belegd met rode Hollandse pannen. Op de nokhoek is een schoorsteen met betonnen dekplaat. Het opgaand muurwerk bestaatuit rode gesinterde bakstenen; in de zijgevel is een klein drieruits venster. De vloer in het stookhok is met plavuizen belegd.

Waardering

Het stookhok, in 1936 in Drachtstercompagnie gebouwd, is van cultuurhistorisch en architectonisch belang:

- als essentieel onderdeel van het visueel en ruimtelijk gave boerderijcomplex,

- vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid van het exterieur.

499064
Stjelpcomplex

Dit complex omvat een STJELP met een aangebouwde bijschuur en een STOOKHOK.

Het complex is in 1936 gerealiseerd naar ontwerp van M.D. van der Zee. De boerderij van het traditionle stelp-type is in een voor de jaren '30 kenmerkende bouwtrant gebouwd. De bijschuur is tegen de zuidoosthoek achter de boerderij gebouwd. Het stookhok is haaks op de zuidoostelijke gevel van het woonhuisgedeelte georiënteerd en middels een recenter gemetseld muurtje hiermee verbonden. Het complex bevindt zich teruggerooid op een ruim erf in een fraai coulissenlandschap met elzen. Voor de boerderij staan drie lantaarnlinden en een oude fruitboom op het grasveld. Aan weerszijden van het pad naar de entree aan de zuidoostzijde is een lage haag. Het erf wordt aan de voorzijde van de openbare weg gescheiden door een sloot. De houten hokken op het achtererf van het complex en het verbindende muurtje tussen stookhok en boerderij vallen buiten bescherming van Rijkswege vanwege geringe architectonische waarde.

Waardering

Het boerderijcomplex, in 1936 in Drachtstercompagnie gerealiseerd, is van cultuurhistorisch en architectonisch belang:

- vanwege de hoogwaardige kwaliteit van het volgens een eenvoudig en traditioneel ontwerp gebouwde complex in een voor de jaren '30 kenmerkende bouwtrant,

- vanwege de visuele en ruimtelijke gaafheid van het complex met bijschuur en een stookhok,

- vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid van het exterieur,