Gronsvelder Kerkplein 2, Gronsveld

Inleiding

In een traditioneel-ambachtelijke bouwstijl omstreeks 1890 gebouwde KAPELANIE. De kapelanie is door middel van een muur aan de linkerzijgevel verbonden met de naastgelegen pastorie die uit dezelfde bouwperiode dateert. Kapelanie en pastorie zijn gelegen aan het kerkplein naast de reeds rijksbeschermde R.K. Sint Martinuskerk.

De diverse aanbouwen aan achtergevel en rechterzijgevel zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

De kapelanie heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak met Hollandse pannen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen.

Halfvrijstaande kapelanie. Symmetrische indeling frontgevel.

Gecementeerde plint. Rechthoekige houten vensters in een rondboogvormige omlijsting. In rechterdeel frontgevel twee blinde vensters. Deur in rechterzijgevel. Rondboogvormige vulstukken met hierin decoratief metselwerk. Smeedijzeren muurankers.

Hardstenen dorpelstenen. Aan de achtergevel aanbouw in een bouwlaag met plat dak met hieraan een aanbouw van een halfronde veranda met hierop een terras. Aanbouw van een garage met plat dak.

Waardering

De kapelanie in combinatie met de naastgelegen pastorie is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling namelijk de katholieke religie. Deze combinatie is eveneens typologisch van belang. Ensemblewaarde ontleent de kapelanie met de naastgelegen pastorie aan de situering aan het kerkplein naast de monumentale Sint Martinuskerk en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van Gronsveld. De kapelanie in combinatie met de naastgelegen pastorie is tenslotte van algemeen belang op grond van de typologische en functionele zeldzaamheid.

498992
Pastorie en kapelanie Gronsveld

Inleiding

In een traditioneel-ambachtelijke bouwstijl omstreeks 1890 gebouwde pastorie en kapelanie. De pastorie is door middel van een muur aan de rechterzijgevel verbonden met de naastgelegen kapelanie. Pastorie en kapelanie zijn gelegen aan het Kerkplein naast de reeds rijksbeschermde R.K. Sint Martninuskerk.

Omschrijving

Pastorie en kapelanie beiden gebouwd in een traditioneel-ambachtelijke bouwstijl. De pastorie is gebouwd in baksteen, hardsteen en mergel. De kapelanie is gebouwd in baksteen en hardsteen.

Waardering

De pastorie en naastgelegen kapelanie zijn van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling namelijk de katholieke religie. De combinatie is eveneens typologisch van belang. Ensemblewaarde ontlenen pastorie en naastgelegen kapelanie aan de situering aan het Kerkplein naast de monumentale Sint Martinuskerk en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van Gronsveld. De pastorie in combinatie met de naastgelegen kapelanie is tenslotte van algemeen belang op grond van de typologische en functionele zeldzaamheid.

Kapelanie Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning oorspronkelijke functie Ja
Gronsvelder Kerkplein 2 6247 CM Gronsveld Gronsveld Ja