de Meidoorn, Renesse

Inleiding

Op een geringe verhoging op het terrein gelegen vrijstaande verdiepingloze recreatiewoning, genaamd "De Meidoorn", architectonisch en typologisch aansluitend bij een tussen 1933 en 1935 gebouwd complexje dat het begin inluidde van de ontwikkeling van dit duinrandgebied tot familierecreatie gebied. Deze, in zakelijke Interbellumstijl door amateur-ontwerper Holtkamp ontworpen woning werd in 1939 gebouwd.

Omschrijving

De woning bezit een nagenoeg vierkante kern-plattegrond met uitbouwen aan de noord-, oost en westgevels.

De gevels zijn opgetrokken uit gepleisterd en gewit metselwerk op een rode bakstenen plint voorzien van zwart verglaasde dorpelstenen onder de raamkozijnen.

Het karakteristieke, flauw hellende schilddak met nokschoorsteen en dwarsgeplaatste, aangebouwde schilddaken met kleinere nokhoogte over de uitbouwen, is gedekt met rode verbeterde hollandse pannen en bezit een fors dakoverstek met strakke vernieuwde daklijst.

Op de westelijke uitbouw een forse, recentere dakkapel. De houten enkele en tot 2- en 3-lichten samengestelde kozijnen bezitten merendeels ramen met horizontale roedeverdelingen en zijn behangen met luiken met rood op wit zandloper motief; dubbele terrasdeuren met horizontale roeden in de zuidgevel.

De noordelijke uitbouw bevat de entree met een houten deur met ruitjes in een rondboogkozijn. De kleine, oostelijke uitbouw bevatte oorspronkelijk een berging, vanaf de Tweede Wereldoorlog is de buitendeur hiervan dichtgezet en is de ruimte verbouwd tot badkamer.

Met uitzondering van deze badkamer en o.a. de keukeninrichting bevat het, nog grotendeels in oorspronkelijke opzet verkerende interieur enige interessante, als geheel ontworpen, wastafelcombinaties met marmeren onderdelen en asymmetrische vormgeving uit de bouwtijd welke, naast de sobere planken vloeren, houten kozijnen en deuren en gepleisterde wanden van waarde zijn voor het karakter van deze woning.

Waardering

Recreatiewoning, behorend tot het complex en als zodanig van waarde, daarnaast bezit de woning extra waarde vanwege enige interessante interieuronderdelen.

496629
Recreatiecomplex

Inleiding

In het ten noorden van de kern Renesse gelegen overgangsgebied tussen de duinen en het vlakkere achterland is rond 1932 een parkje met recreatiewoningen tot ontwikkeling gebracht. Tot de eerste woningen behoorde een serie van 12 verhuurwoningen van ondernemer Nicolaas Beije, gebouwd naar ontwerp van architect J. Oudkerk te Goes. Van deze vroegste, oorspronkelijke bebouwing resteert nog een aantal recreatiewoningen waarvan de in dit complex opgenomenwoningen door onderlinge plaatsing, bijbehorende, herkenbare wegenstructuur en relatie met het aangrenzende duingebied een goed herkenbare vooroorlogse eenheid vormen.

Het complex bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Duinweg 1 genaamd: De Krekel.

2. Duinweg 2 genaamd: De Schelp.

3. Duinweg 3 genaamd: De Zeester.

4. Duinweg 5 genaamd: Parnassia.

5. Oude Moolweg 60 genaamd: Huize ter Duin.

6. Bremweg 2 genaamd: De Meidoorn.

7. Bremweg 10 genaamd: Het Elzenhoekske.

Hoewel de woningen in details variëren, vertonen ze in hoofdopzet gelijke karakteristieken waardoor het groepje als eenheid is te herkennen: verdiepingloze gebouwen uitgevoerd in gewitte baksteen of gewit pleisterwerk, voorzien van flauw hellende schilddaken met grote overstekken, merendeels met rode pannen gedekt. De ramen en deuren dragen nog in veel gevallen de bouwtijdkarakteristieken in de vorm van horizontale roedeverdelingen.

Waardering

Het complexje, bestaande uit woningen, begroeiing en wegenpatroon vormt een vroeg, goed herkenbaar voorbeeld van complexmatig opgezette specifieke recreatie woningbouw, behorend bij de ontwikkeling van het toerisme, (in eerste instantie het bloembollentoerisme, later het kusttoerisme) en bezit als zodanig cultuurhistorische- en ensemble waarde. De woningen vormen een architectonisch, grotendeels nog origineel complexje en bezitten daarmee tevens zeldzaamheidswaarde.

Recreatiehuisje Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie oorspronkelijke functie Ja
Bremweg 2 4325 ET Renesse Ja
A 1 Westerschouwen