de Schelp, Renesse

Inleiding

Op een geringe verhoging van het terrein gelegen vrijstaande, relatief forse recreatiewoning, genaamd "De Schelp", deel uitmakend van een rond 1933 gebouwd complexje dat het begin inluidde van de ontwikkeling van dit duinrandgebied tot familierecreatie gebied. Deze woning was aanvankelijk in het bezit van een particulier ondernemer en bestemd voor de verhuur.

Omschrijving

De verdiepingloze recreatiewoning "De Schelp", gebouwd in een zakelijke Interbellumstijl, bezit een eenvoudige plattegrond. De woning is in een later stadium naar het noorden toe vergroot, deels met gebruik van oude kozijnen en ramen. De gevels zijn opgetrokken uit gepleisterd en gewit metselwerk op een rode bakstenen plint. Het karakteristieke, flauw hellende schilddak, gedekt met rode tuile du nord, bezit een vrij ver overstekende strakke daklijst en een kleine originele dakkapel. De houten kozijnen bezitten ramen met horizontale roedeverdelingen en zijn behangen met luiken met rood op wit zandloper motief; verschillende kozijnen zijn vernieuwd of leeggeroofd. Tegen de zuidwest gevel een waterput.

Het interieur is deels aangepast in verband met de uitbreding.

Waardering

Recreatiewoning, behorend tot het complex en als zodanig van waarde.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
496617
Complexnaam
Recreatiecomplex
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

In het ten noorden van de kern Renesse gelegen overgangsgebied tussen de duinen en het vlakkere achterland is rond 1932 een parkje met recreatiewoningen tot ontwikkeling gebracht. Tot de eerste woningen behoorde een serie van 12 verhuurwoningen van ondernemer Nicolaas Beije, gebouwd naar ontwerp van architect J. Oudkerk te Goes. Van deze vroegste, oorspronkelijke bebouwing resteert nog een aantal recreatiewoningen waarvan de in dit complex opgenomenwoningen door onderlinge plaatsing, bijbehorende, herkenbare wegenstructuur en relatie met het aangrenzende duingebied een goed herkenbare vooroorlogse eenheid vormen.

Omschrijving

Het complex bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Duinweg 1 genaamd: De Krekel.

2. Duinweg 2 genaamd: De Schelp.

3. Duinweg 3 genaamd: De Zeester.

4. Duinweg 5 genaamd: Parnassia.

5. Oude Moolweg 60 genaamd: Huize ter Duin.

6. Bremweg 2 genaamd: De Meidoorn.

7. Bremweg 10 genaamd: Het Elzenhoekske.

Hoewel de woningen in details variëren, vertonen ze in hoofdopzet gelijke karakteristieken waardoor het groepje als eenheid is te herkennen: verdiepingloze gebouwen uitgevoerd in gewitte baksteen of gewit pleisterwerk, voorzien van flauw hellende schilddaken met grote overstekken, merendeels met rode pannen gedekt. De ramen en deuren dragen nog in veel gevallen de bouwtijdkarakteristieken in de vorm van horizontale roedeverdelingen.

Waardering

Het complexje, bestaande uit woningen, begroeiing en wegenpatroon vormt een vroeg, goed herkenbaar voorbeeld van complexmatig opgezette specifieke recreatie woningbouw, behorend bij de ontwikkeling van het toerisme, (in eerste instantie het bloembollentoerisme, later het kusttoerisme) en bezit als zodanig cultuurhistorische- en ensemble waarde. De woningen vormen een architectonisch, grotendeels nog origineel complexje en bezitten daarmee tevens zeldzaamheidswaarde.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Recreatiehuisje Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Duinweg 2 4325 EX Renesse Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 68 Westerschouwen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1932 1933 MRS-aanv. vervaardiging
1933 1933 vervaardiging
Naar boven