de Zeester, Renesse

Inleiding

Vrijstaande, verdiepingloze recreatiewoning onder pannen gedekt schilddak, genaamd "De Zeester", deel uitmakend van een tussen 1932 en 1935 gebouwd complexje dat het begin inluidde van de ontwikkeling van dit duinrandgebied tot familierecreatie gebied. Deze, in zakelijke Interbellum stijl door architect J. Oudkerk te Goes ontworpen woning, werd in 1932-1933 gebouwd in opdracht van F.W. van Assenderp uit Rotterdam.

Omschrijving

De recreatiewoning bezit een eenvoudige plattegrond. De gevels zijn opgebouwd uit (recent vernieuwd, vrij grof) wit gepleisterd metselwerk op een zwart geschilderde plint. Houten enkele en samengestelde kozijnen met horizontale roedeverdelingen in de originele ramen, enige kozijnen met luiken behangen. In de achtergevel bevindt zich een loggia, in het vlak van de gevel afgesloten door een recenter aangebrachte metalen pui. In de gevels van de loggia oorspronkelijke kozijnen met ramen met roedeverdelingen en een gedeelde deur. Enkele ramen zijn gerenoveerd.

Het zeer sober uitgevoerde interieur bezit nog grotendeels de oorspronkelijke indeling.

Het karakteristieke, flauwhellende tentdak is gedekt met rode Sterrenberger pannen en voorzien van een eenvoudige, overstekende daklijst. Op het linker en het rechter dakschild bevindt zich een schoorsteen; op het achterdakvlak een kleine, houten dakkapel.

Tegen de rechter zijgevel is een kleine aanbouw onder een lessenaarsdak geplaatst.

Door de ligging, aan de noordelijke rand van het recreatiewoningen-parkje, is de oorspronkelijke relatie van de woning met het direct er achter gelegen duingebied, dankzij beperkte begroeiing in het overgangsgebied tussen parkje en duingebied ter plaatse van deze woning, goed herkenbaar.

Recreatiewoning, behorend tot het complex en als zodanig van waarde.

496611
Recreatiecomplex

Inleiding

In het ten noorden van de kern Renesse gelegen overgangsgebied tussen de duinen en het vlakkere achterland is rond 1932 een parkje met recreatiewoningen tot ontwikkeling gebracht. Tot de eerste woningen behoorde een serie van 12 verhuurwoningen van ondernemer Nicolaas Beije, gebouwd naar ontwerp van architect J. Oudkerk te Goes. Van deze vroegste, oorspronkelijke bebouwing resteert nog een aantal recreatiewoningen waarvan de in dit complex opgenomenwoningen door onderlinge plaatsing, bijbehorende, herkenbare wegenstructuur en relatie met het aangrenzende duingebied een goed herkenbare vooroorlogse eenheid vormen.

Het complex bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Duinweg 1 genaamd: De Krekel.

2. Duinweg 2 genaamd: De Schelp.

3. Duinweg 3 genaamd: De Zeester.

4. Duinweg 5 genaamd: Parnassia.

5. Oude Moolweg 60 genaamd: Huize ter Duin.

6. Bremweg 2 genaamd: De Meidoorn.

7. Bremweg 10 genaamd: Het Elzenhoekske.

Hoewel de woningen in details variëren, vertonen ze in hoofdopzet gelijke karakteristieken waardoor het groepje als eenheid is te herkennen: verdiepingloze gebouwen uitgevoerd in gewitte baksteen of gewit pleisterwerk, voorzien van flauw hellende schilddaken met grote overstekken, merendeels met rode pannen gedekt. De ramen en deuren dragen nog in veel gevallen de bouwtijdkarakteristieken in de vorm van horizontale roedeverdelingen.

Waardering

Het complexje, bestaande uit woningen, begroeiing en wegenpatroon vormt een vroeg, goed herkenbaar voorbeeld van complexmatig opgezette specifieke recreatie woningbouw, behorend bij de ontwikkeling van het toerisme, (in eerste instantie het bloembollentoerisme, later het kusttoerisme) en bezit als zodanig cultuurhistorische- en ensemble waarde. De woningen vormen een architectonisch, grotendeels nog origineel complexje en bezitten daarmee tevens zeldzaamheidswaarde.

Recreatiehuisje Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie oorspronkelijke functie Ja
Duinweg 3 4325 EW Renesse Ja
A 61 Westerschouwen