Molenweg 54, Oud-Vossemeer

Omschrijving

Het rijtuigenkot met bakkeet en stal, opgetrokken uit ijsselsteentjes van het voormalige woonhuis, heeft diverse getoogde stalen ramen en in de kopgevel een getoogde dubbele zwarte deur. Het zadeldak heeft overstekken en de kap is onbeschoten. In het interieur is nog veel uit de bouwtijd bewaard, ondermeer de bakoven en provisiekasten.

Het object is van belang als functioneel onderdeel van het complex.

496037
Kouwenberg

Inleiding

Boerenhofstede "Kouwenberg", gelegen op de hoek van de Molen- weg en de Puitsedijk ten zuiden van Oud-Vossemeer, in een agrarisch-landschappelijke omgeving. De hofstede werd in 1881 gesticht door V.J.C. Richebe, koopman te Rijssel en mevr. V.S. Richebe die de hofstede verpachtten.

Omschrijving

Het complex ligt op een ruim erf; de onderdelen zijn op een traditionele manier op het terrein gerangschikt. Aan de Molenweg bevindt zich een vijver, die vroeger een drinkput was.

De hofstede heeft de volgende samenstellende onderdelen:1. woning;2. schuur;3. bakkeet/rijtuigenkot/stal;4. varkenshok/stierenkot/toilet;5. bakstenen inritpalen met smeedijzeren hekwerk.

Waardering

Het complex is van architectuurhistorische waarde vanwege de hoofdopzet en het kleurgebruik. Hoofdvorm en detaillering in zowel exterieur als interieur van de samenstellende onderdelen (m.u.v. interieur woning) zijn gaaf en kompleet. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de ligging in een onaangetaste omgeving.

Het complex is van cultuurhistorische waarde, met name vanwege het belang in de ontwikkelingsgeschiedenis van boerderijtypen.

Veestal Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie
Bakhuis Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja