Molenweg 54, Oud-Vossemeer

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Omschrijving

De dwarsdeelschuur is opgetrokken uit rode baksteen en voorzien van verdiepte muurvelden in de kopgevels. De ontlastingsbogen zijn in rode en zwarte baksteen uitgevoerd. De langsgevel is opgebouwd uit sinds ca. 1912 grijsblauw geschilderde gepotdekselde houten delen en heeft drie stel grijsblauwe houten mendeuren met klinket en een stel wagenhuisdeuren. De achter-langsgevel bezit een tiental zwart geteerde, gedeelde staldeuren met bovenlichten. In de zuidelijke kopgevel eveneens vier van dergelijke staldeuren. De noordelijke kopgevel is voorzien van diverse deuren, terwijl beide kopgevels in de top een houten venster met opgeknikte bovendorpel en roedeverdeling hebben.

Het zadeldak van de schuur is gedekt met rode tuile du nord en bezit een dakoverstek met witte, uitgezaagde makelaar.

Het interieur van de 43 meter lange, 14,5 meter brede en 12,5 meter hoge dwarsdeelschuur is vrijwel geheel intact. Aan de zuid- en westzijde bevinden zich ondermeer paardenstallen, veulenstal, koeienstallen, kalverstal; de meeste stallen zijn kompleet met ruif, etensbak, etc. Voorts ondermeer diverse dorsvloeren, opslagruimten, een gareelberging voor paardentuig, een wagenhuis. Boven het wagenhuis bevindt zich de graanzolder.

Waardering

De schuur is van belang als opvallend en functioneel onderdeel van het complex. Niet alleen het exterieur, maar ook het interieur is vrijwel geheel in originele staat, waardoor het object zeldzaamheidswaarde heeft.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
496029
Complexnaam
Kouwenberg
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Boerenhofstede "Kouwenberg", gelegen op de hoek van de Molen- weg en de Puitsedijk ten zuiden van Oud-Vossemeer, in een agrarisch-landschappelijke omgeving. De hofstede werd in 1881 gesticht door V.J.C. Richebe, koopman te Rijssel en mevr. V.S. Richebe die de hofstede verpachtten.

Omschrijving

Het complex ligt op een ruim erf; de onderdelen zijn op een traditionele manier op het terrein gerangschikt. Aan de Molenweg bevindt zich een vijver, die vroeger een drinkput was.

De hofstede heeft de volgende samenstellende onderdelen:1. woning;2. schuur;3. bakkeet/rijtuigenkot/stal;4. varkenshok/stierenkot/toilet;5. bakstenen inritpalen met smeedijzeren hekwerk.

Waardering

Het complex is van architectuurhistorische waarde vanwege de hoofdopzet en het kleurgebruik. Hoofdvorm en detaillering in zowel exterieur als interieur van de samenstellende onderdelen (m.u.v. interieur woning) zijn gaaf en kompleet. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de ligging in een onaangetaste omgeving.

Het complex is van cultuurhistorische waarde, met name vanwege het belang in de ontwikkelingsgeschiedenis van boerderijtypen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Molenweg 54 4698 PM Oud-Vossemeer Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
M 214 Oud-Vossemeer
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1880 1900 MRS-aanv. vervaardiging
Naar boven