Dr.Nuijensstraat 102, Westwoud

Inleiding STOLPBOERDERIJ van het afgeleide Westfriese type, gelegen aan de zuidzijde van de Dr. Nuyensstraat en gebouwd in het laatste kwart van de 19de eeuw. De stolpboerderij wordt door middel van een sierhek gescheiden van de openbare weg. De rechterzijde (W) is naderhand gewijzigd en voorzien van vijf vensters met een zesruitsroedenverdeling. De achterzijde (Z) is vervangen en voorzien van nieuwe vensters. De wijzigingen hebben het monumentale karakter van de stolpboerderij niet geschaad. Omschrijving Stolpboerderij op een rechthoekige plattegrond onder een rietgedekt schilddak met een pannenrand aan de dakvoet. De noklijn van het schilddak loopt evenwijdig aan de weg. In alle dakschilden bevindt zich een spiegel. De spiegels en de pannenrand zijn bedekt met rode en zwarte Hollandse pannen. Het noordwestelijk dakschild heeft een getoogde spiegel, de overige spiegels zijn getrapt. Het zuidwestelijk dakschild heeft boven de spiegel een schoorsteen, bestaande uit een vierkant basement met ronde schacht. De schoorsteen is opgetrokken in rode baksteen met gele baksteen ter decoratie. Het gewicht van het schilddak wordt doorbelast op een houten vierkantsconstructie, bestaande uit vier pijlers. De vierkantsconstructie wordt aan de bovenzijde afgesloten met een dekbalkgebint. De pijlers en het dekbalkgebint zijn behalve via de inlaatpunten van het dekbalkgebint, ook onderling verbonden met behulp van zwingen. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen met houten stijlen aan de binnenzijde. Aan de rechter- (W) en de linkerzijde (O) zijn de geornamenteerde schieters van de ankers zichtbaar. De voorzijde (N) heeft links de darsdeur, die terugwijkt ten opzichte van de rest van de gevel. De darsdeur heeft aan de bovenzijde drie gekoppelde éénlichtsvensters. In het symmetrische geveldeel rechts van de darsdeur bevindt zich in het midden een onder tweelichts bovenlicht geplaatste dubbele paneeldeur met ijzeren harnassen en glaspanelen. Deze centrale deur wordt geflankeerd door twee zesruitsschuifvensters. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst. Boven de centrale deur bevindt zich een gemetselde dakkapel onder overstekend zadeldak met gesneden windveren en makelaar. Het zadeldak heeft een zwarte Hollandse pan. De dakkapel heeft dubbele paneeldeuren met glaspanelen. De linkerzijde (O) heeft aan de rechterzijde een gerabatte houten wand en is aan de linkerzijde muurwerk in rode baksteen. In de houten wand bevinden zich twee vierkante houten vierruitsvensters. In de bakstenen muur bevinden zich drie vierkante houten vierruitsvensters. Het ijzeren sierhek bestaat uit slanke pijlers met daartussen getoogd hekwerk. Waardering De stolpboerderij met bijbehorende sierhek is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als een vrijwel gaaf bewaard gebleven voorbeeld van landelijke bouwkunst uit de late 19de eeuw.

Dr.Nuijensstraat 102 1617 KE Westwoud Ja
Dr.Nuijensstraat 104 1617 KE Westwoud