Dr.Nuijensstraat 22, Westwoud

Inleiding STOLPBOERDERIJ van het gekeerde Westfriese type, gelegen op een terp aan de zuidzijde van de Dr. Nuyensstraat en gebouwd rond 1870. De achterzijde en de rechterzijde hebben enige wijzigingen ondergaan, echter zonder het monumentale karakter van de stolpboerderij te schaden. N.B. De latere aanbouw aan de achterzijde valt buiten de bescherming. Omschrijving Stolpboerderij op een rechthoekige plattegrond met staartstuk op de zuidwesthoek. De deels onderkelderde stolpboerderij heeft een rietgedekt schilddak met getoogde spiegel aan de voorzijde (N) en getrapte spiegel aan de rechterzijde (O). De pangedekte delen hebben zwarte en rode Hollandse pannen. In de top van de spiegel aan de voorzijde staat een ronde schoorsteen op vierkante basis. De schoorsteen is opgetrokken in rode baksteen met gele baksteen ter decoartie. De inwendige houten draagconstructie bevat vier pijlers met dekbalkgebint en overstek aan de voorzijde (N). Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. Aan de west- en de oostzijde zijn de schieters van muurankers zichtbaar. De asymmetrisch ingedeelde voorgevel wordt door een kroonlijst afgesloten Het linkerdeel van de gevel bevat vijf getoogde zesruits schuifvensters, het rechterdeel een paneeldeur met ijzeren harnas en getoogd bovenlicht met ijzeren decoratie. Boven het midden van de gevel bevindt zich een dakkapel in rode baksteen onder overstekend zadeldak met gesneden windveren en gootlijsten. De dakkapel heeft een getoogd zesruits schuifvenster. De rechterzijde (W) bevat nog een aantal getoogde ijzeren stalvensters. De linkerzijde (O) heeft links de terugliggende darsdeur met getoogd ijzeren stalvenster in het beschot daarboven. Rechts daarvan heeft het muurwerk drie negenruits vensters en een paneeldeur met bovenlicht. Waardering De stolpboerderij is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als een merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van laat 19de-eeuwse landelijke bouwkunst.

Dr.Nuijensstraat 22 1617 KC Westwoud Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) MRS-aanv. Stolpboerderij