Van Verschuer Brantslaan 1, Bennebroek

Omschrijving

SCHUUR aan de noordoostzijde van het complex, in 1900 opgetrokken uit paarsrode baksteen in halfsteens verband, op rechthoekige plattegrond, afgedekt door een zadeldak met grijze Hollandse pannen, aan de noord- en zuidzijde voorzien van gesneden windveren. De schuur bevat een middengang met houten bergingen ter weerszijden daarvan. Toegang tot deze gang geeft een deur in de zuidgevel, voorzien van bovenlicht en vierruitsraam daarboven.

Waardering

De schuur is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als onderdeel van het beschreven complex.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
495601
Complexnaam
Van Verschuer-Brants Stichting
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

BeschrijvingBlok BEJAARDENWONINGEN met bijbehorende SCHUUR in ambachtelijk-traditionele bouwtrant en OBELISK.

De bejaardenwoningen werden in 1900 in opdracht van de Van Verschuer-Brants Stichting gebouwd door J. Waller. Deze stichting was in het leven geroepen door de toenmalige eigenaren van het in Heemstede gelegen landgoed De Hartenkamp: Barthold Arnold Baron van Verschuer (1809-1901) en Anna Maria Brants (1817-1901). Het doel van de stichting was: het verlenen van huisvesting en verzorging aan hulpbehoevende bejaarden.

De bejaardenwoningen zijn gelegen op een perceel ten westen van de Binnenweg, nabij de grens Bennebroek en Heemstede. Deze grond maakte oorspronkelijk deel uit van de overtuin van De Hartenkamp. De woningen zijn bereikbaar via een oprijlaan vanaf de Binnenweg. De toegang tot deze laan werd in het begin van de twintigste eeuw gemarkeerd door een rijk bewerkt gietijzeren hek. De woningen hebben, aan de west- en zuidzijde, elk een eigen tuin.

Het complex is in 1984/1985 gerestaureerd, waarbij de woningen door het aanbrengen van diverse voorzieningen (centrale verwarming, douche etc.) zijn aangepast aan de huidige eisen van bewoonbaarheid.

Waardering

Het blok bejaardenwoningen met bijbehorende onderdelen is van algemeen belang uit architectuurhistorisch en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard en zeldzaam geworden voorbeeld van filantropische woningbouw, zoals deze in Nederland vanaf de 16de eeuw (in de vorm van hofjes) tot aan de invoering van de Woningwet (1902) is toegepast.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schuur (G) Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Van Verschuer Brantslaan 1 2121 EZ Bennebroek Noordoost BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 1368 Bennebroek
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1900 1900 MRS-aanv. vervaardiging
Naar boven