Oud gemeentehuis, Bemelen

Inleiding

In een traditioneel-ambachtelijke stijl in 1858 gebouwd GEMEENTEHUIS MET LAGERE SCHOOL en ONDERWIJZERSWOONHUIS. Markant gesitueerd in een bocht van de Oude Akerstraat aan het begin van de Bemelerberg in de gemeente Margraten.

Omschrijving

Het voormalige gemeentehuis met lagere school en onderwijzerswoning heeft een in dwarsrichting geplaatste kruisvormige plattegrond, telt twee bouwlagen onder zadeldaken met oud Hollandse pannen. Het pand is geheel in mergel opgetrokken. Rechthoekige houten vensters en deuren met segmentboogvormige bovenlichten. Gedeelte frontgevel springt vooruit en loopt uit in een topgevel met hierin een rond venster met stervormige roedeverdeling. In de linker- en rechterzijgevel van dit vooruitspringende deel deuren met een hardstenen omlijsting. Hoeklisenen. Strek geaccentueerd met boogfriesen en waterlijsten. Decoratief metselwerk onder de dakrand. Aan de rechterzijgevel een uitbouw in twee bouwlagen, en met zadeldak. Haaks op de achtergevel een aanbouw in een bouwlaag met plat dak. Op dit plat dak de vroegere speelplaats van de lagere school.

Waardering

Het voormalige gemeentehuis van Bemelen met lagere school en onderwijzerswoonhuis is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een regionale culturele en bestuurlijke ontwikkeling en tevens een typologische ontwikkeling. Het object bezit streekgebonden architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl en het bijzondere materiaalgebruik. Ensemblewaarde ontleent het object aan de situering aan het begin van de Bemelerberg, tevens bezit dit object bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van de gemeente Margraten. Het object is tenslotte van algemeen belang op grond van de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de zeldzaamheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
491738
Provincie
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Gemeentehuis Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Oude Akerstraat 62 6268 NE Bemelen Ja
Oude Akerstraat 64 6268 NE Bemelen
Oude Akerstraat 66 6268 NE Bemelen
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 725 Bemelen
B 726 Bemelen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1858 1858 vervaardiging
1910 1910 MRS-aanv. vervaardiging
Naar boven