Kerkhofkapel, Cadier en Keer

In een hoek van het kruiswegpark gesitueerde KAPEL. De kapel werd rond 1892 gebouwd.

Omschrijving

Vrijstaande kapel twee verdiepingen (kapel op grafkelder) met een rechthoekige plattegrond, in een bouwlaag en met een zadeldak met leien in Maasdekking. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en mergel. Rondboogvormige houten deur. Rondboogvormige glas in lood vensters. Frontgevel uitlopend in een topgevel met hierin een rondboogvormige nis en bekroond met een kruis. Decoraties in mergel op de hoeken van het gebouw, rond de vensters en de deur en onder de daklijst. In de zijgevels metseltechnieken met gele baksteen. Van het INTERIEUR is onder meer van belang de houten lambrizering en het houten tongewelf.

Waardering

De kapel in het kruiswegpark van Cadier en Keer is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. De kapel bezit streekgebonden architectuurhistorische waarde en is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik. De kapel bezit ensemblewaarde wegens de situering in het kruiswegpark en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van Cadier en Keer. De kapel is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van ex- en interieur en de typologische en functionele zeldzaamheid.

491726
Kruiswegpark
Complexomschrijving

Inleiding: Rond 1892 tegen de helling van de Keerderberg in Cadier en Keer aangelegd KRUISWEGPARK. Het geheel bestaat uit een ovaalvormige parkachtige tuin met hierin veertien kruiswegstaties. In de oostelijke hoek van het parkje ligt een Lourdesgrot met in de onmiddellijke omgeving een kapel. Omschrijving: Het ovaalvormige parkje bestaat uit gazons en boomgroepen met hierin een padenpatroon waarlangs de kruiswegstaties zijn gesitueerd. De beplanting bestaat o.a. uit populieren, beuken en eiken. De veertien zeszijdige kruiswegstaties zijn opgetrokken in mergel en hebben kantelen. De Lourdesgrot wordt geflankeerd door een preekstoelachtig object en een opslaggebouwtje. De nabij gelegen kapel is gebouwd in een traditioneel-ambachtelijke stijl. Aan de noordzijde wordt het park deels afgesloten door een doorlopende lage muur met hiertegen een lange zitbank. Het geheel is eveneens in mergelblokken uitgevoerd. Waardering: Het kruiswegpark bezit grote cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Diverse objecten in het park bezitten architectuurhistorische waarde o.a. de veertien kruiswegstaties, deze zijn van bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur, vanwege het toegepaste materiaal en de ornamentiek. Het kruiswegpark bezit ensemblewaarde vanwege de markante situering tegen de helling van de Keerderberg en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van de kern Cadier en Keer. Het kruiswegpark is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van de diverse objecten en de hoogwaardige architectonische kwaliteit van o.a. de parkaanleg en de kruiswegstaties. Het kruiswegpark is eveneens van algemeen belang wegens de zeldzaamheid zowel typologisch als functioneel.

Grafkapel(F) Religieuze gebouwen Kapel (F) oorspronkelijke functie Ja
Rijksweg 15 6267 AC Cadier en Keer BY Ja