Langestraat 66, Groningen

Inleiding

DUBBELE BEDRIJFSHAL, deel uitmakend van het complex van de voormalige gemeentelijke gasfabriek van Groningen (1854), gesitueerd in het noordwestelijk gedeelte van het terrein tussen Bloemstraat en Bloemsingel, bestaande uit twee zij aan zij geplaatste bouwdelen uit verschillende perioden: het zuidelijke bouwdeel is gebouwd in circa 1910 naar ontwerp van directeur Gemeentewerken Ir. J.A. Mulock Houwer in een karakteristieke, industriële bouwstijl en het noordelijke deel met een opvallende, stalen vakwerkconstructie in circa 1930. De hal fungeert thans als opslagruimte van het gemeentelijk energiebedrijf.

Omschrijving

De meest zuidelijke bedrijfshal is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een zadeldak, belegd met een grijze Friese golfpan. De gevel is opgetrokken uit rode baksteen op een gesinterd trasraam, dat voorzien is van een hardstenen afzaat. De zuidelijke zijgevel van twee raamtraveeën breed wordt afgesloten door een houten bakgoot op klossen. De gevels zijn verlevendigd met speklagen van oranje-gele baksteen. De oostgevel is voorzien van een fors rondboogvenster met rollagen van afwisselend rode en oranje-gele baksteen en een dubbele bedrijfsdeur. Het venster bezit een fijnmazige roedeverdeling met geel glas en een rozet in het middelste bovenlicht. De zijgevel bezit twee segmentboogvormig gesloten vensters, die evenals het venster in de voorgevel door een rollagen van afwisselend gele en rode baksteen worden omlijst. In de topgevels is een klimmend boogfries op hardstenen consoles aangebracht. De top wordt bekroond door een ronde, hardstenen nokvorst. in de top van de achtergevel is een gietijzeren rozetvenster aangebracht. De hal bezit inwendig voor een deel nog de oorspronkelijke wandbetegeling en een in het zicht gelaten houten kapconstructie. De noordelijke bedrijfshal is in circa 1930 aan de oudere hal vastgebouwd. De hal is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één hoge bouwlaag onder een licht gebogen dak, bekleed met dakleer. De gevel bestaat uit een ijzeren onregelmatige vakwerkconstructie, opgevuld met rode baksteen. Een aantal vlakken zijn voorzien van een schoorverbinding of dichtgezet met ruitjes in een fijnmazige roedeverdeling. Het dak rust op een spantconstructie van gebogen stalen spanten op rechte onderranden. In de oostgevel bevindt zich een dubbele, stalen bedrijfsdeur, waarboven een drietal rechthoekige stalen vensters is geplaatst met een twaalf-ruits roedeverdeling.

Waardering

DUBBELE BEDRIJFSHAL, bestaande uit een bouwdeel dat is opgetrokken in een karakteristieke, industriële bouwstijl van rond 1910, en een later bouwdeel met een opmerkelijke constructie van rond 1930, van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische en industrieel-archeologische waarde, als goed bewaard gebleven onderdelen van de voormalige gasfabriek van de stad Groningen.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
486752
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Nutsbedrijf Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Langestraat 66 9712 LT Groningen achter Boterdiep 49, Binnenstad Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 3370 Groningen
F 3371 Groningen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1910 1930 MRS-aanv. vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Mulock Houwer, J.A. ; Stad Groningen architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven