Inleiding

DIENSTWONING, gesitueerd in de gesloten, uit overwegend eind negentiende-eeuwse woonhuizen bestaande zuidelijke gevelwand van de Marktstraat, gebouwd in 1906 als dienstwoning bij het pand Ossenmarkt 7 in opdracht van Th.P. Lautenbach naar ontwerp van de Groninger architect A.Th. van Elmpt in een verfijnde Art Nouveau-stijl. Het gebouw is thans in gebruik als kantoor en daartoe inwendig drastisch verbouwd.

Omschrijving

Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een plat dak. De borstwering is bekleed met hardsteen en heeft aan weerszijden twee hardstenen bewerkte penanten. De twee (raam)traveeën brede gevel is opgetrokken uit een witte verblendsteen. De borstwering op de begane grond, vensterbanken, deuromlijsting, lateien, negblokken, cordonlijst en erkervoet zijn vervaardigd van gefrijnde hardsteen. Al deze onderdelen zijn bewerkt met verfijnde geometrische motieven. De houten paneeldeur is met een segmentboog gesloten en heeft een driedelig glas-in-lood bovenlicht met sierlijk bewerkte hardstenen raamstijlen. Het venster op de begane grond heeft een driedelige, van oorsprong blankhouten sponning met glas-in-lood bovenlichten. Op de verdieping bevindt zich naast een eenvoudig rechtgesloten venster een sierlijke houten overhoekse erker met zaagtandvormige lijsten en een met zink beklede kap. De erker en het venster op de verdieping bezitten een fijne roedeverdeling. De gevel is afgesloten met een topgeveltje boven de raamtravee.

Waardering

Dienstwoning, met een voor de stad Groningen uitzonderlijke gevel in Art Nouveau-stijl naar ontwerp van de destijds bekende Groninger architect A.Th. van Elmpt, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp en de verfijnde detaillering van de hardstenen geveldelen. Bovendien vormt het gebouw een architectonisch waardevol element in de Marktstraat en omgeving.

Dienstwoning(K4) Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Groningen By Ossenmarkt 7, Groningen, Groningen Ja