Bij de Sluis 5, Groningen

Inleiding SLUISKANTOOR MET SLUISMEESTERSWONING, aan drie zijden vrijstaand gesitueerd op een smalle, gebogen strook grond tussen de Eeldersingel en Bij de sluis met aan weerszijden voormalige schipperswoningen (1885), met tuin op het westen en oude lindebomen en behorend bij de Westerhavensluis (1864), gelegen in het Verbindingskanaal tussen de Zuiderhaven en de (gedempte) Westerhaven, aangelegd om het Hoendiep met de westelijke stadsgracht te verbinden. Het sluiscomplex met bijbehorend sluiskantoor is gebouwd in 1864 in opdracht van Provinciale Waterstaat in Waterstaatstijl. Het gebouw is thans in gebruik als (particulier) woonhuis en in 1993 gerenoveerd; de sluis is nog als zodanig in gebruik bij de pleziervaart. De in 1986 aan de straatzijde (Eeldersingel) geplaatste houten bergschuur valt buiten de bescherming. Omschrijving Het karakteristieke gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bestaat uit twee haaks op elkaar geplaatste vleugels. Het woonhuisgedeelte is parallel aan de sluis gesitueerd en telt één bouwlaag onder een zadeldak, belegd met een rode kruispan. Het kantoorgedeelte telt twee bouwlagen onder een zadeldak, belegd met een rode kruispan. De voor- en achtergevels hebben een zwart geverfde plint en zijn witgepleisterd met pilasters op de hoeken. De topgevels hebben onder de goot een klimmend boogfries. De westelijke gevel aan de tuinzijde is opgetrokken uit rode baksteen en bevat op de hoeken witgepleisterde pilasters. De ingang in het midden heeft een vernieuwde voordeur met gepleisterde omlijsting, en wordt geflankeerd door zesruits-vensters. In alle gevels bevinden zich gietijzeren muurankers. De noordgevel van het sluiskantoor heeft twee dubbele, licht getoogde zesruits-vensters op de begane grond en op de verdieping. Hiertussen in zwart geschilderde belettering: 'Sluiskantoor'. De noordgevel van het woonhuisgedeelte bevat een eenvoudige, maar oorspronkelijke houten deur met bovenlicht en twee zesruits-vensters. De gang met de aangrenzende (schippers)woningen is dichtgezet met een gepotdekselde, witgeschilderde houten wand waarin een kruisvenster is aangebracht. De gevels worden afgesloten door een geprofileerde houten bakgoot met overstek. Waardering SLUISKANTOOR MET SLUISMEESTERSWONING, bij de Westerhavensluis, aangelegd in 1864 in opdracht van Provinciale Waterstaat in het Verbindingskanaal om het Hoendiep met de westelijke stadsgracht te verbinden, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, zijn uniciteit voor de gemeente Groningen en vanwege zijn betekenis voor de sociaal-economische ontwikkelingsgeschiedenis en infra-structuur van dit voormalige havengebied in de stad Groningen.

Bij de Sluis 5 9726 AN Groningen Zeeheldenbuurt Ja
C 11897 Groningen