Blekerstraat 11, Groningen

Inleiding WONINGCOMPLEX, markant gesitueerd aan de pleinvormige ruimte waarop de Blekerstraat, de Jozef Israëlstraat en de Melkweg uitkomen, op de wigvormige hoek van de Blekerstraat en de Jozef Israëlstraat, gebouwd in 1903 in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Omschrijving Het gebouw, met beneden- en bovenwoningen, telt drie bouwlagen onder een plat dak en is opgetrokken op een wigvormige plattegrond op de hoek van de Blekerstraat en de Jozef Israelsstraat. Het gedeelte aan de Blekerstraat heeft een houten opbouw met een klein zadeldak, belegd met drie rijen pannen. De gevels zijn opgetrokken uit rode baksteen en worden verlevendigd door horizontale, gepleisterde banden, die over de gehele gevellengte doorlopen en de verschillende verdiepingen markeren. De gevel aan de Blekerstraat telt dertien traveeën; de gevel aan de Jozef Israëlstraat is zeven traveeën breed; hiertussen een zeszijdig hoekgedeelte. Deze ronde hoek wordt geaccentueerd door een verticale geleding van gepleisterde banden. De traveeën zijn op de begane grond voorzien van vensters en dubbele, houten paneeldeuren in een onregelmatige volgorde. De overige verdiepingen zijn op een tweetal blinde traveeën na, geheel van vensters voorzien. De meest noordelijke travee van de zeszijdige hoek heeft dubbele, smalle en hooggeplaatste vensters. Alle gevelopeningen, met bovenlichten van glas-in-lood, zijn rechtgesloten met aan de bovenzijde wenkbrauwen van pleisterwerk onder een segmentboog. De gevel wordt afgesloten door een eenvoudige houten goot. Waardering Woningcomplex, markant gesitueerd op de hoek van de Blekerstraat en de Jozef Israëlstraat, van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde; bovendien van betekenis vanwege zijn bijzondere stedebouwkundige situering als belangrijk architectonische element in de pleinvormige ruimte van de Blekerstraat in Groningen.

Garage(K) Woningen en woningbouwcomplexen Onderdeel woningen e.d. oorspronkelijke functie
Blekerstraat 11 A 9718 EA Groningen Schildersbuurt Ja