Hoofdstraat 21, Grolloo

Inleiding

PASTORIE behorend bij de Nederlands Hervormde kerk en gebouwd in 1853 ineen zeer sobere aan de Waterstaatsstijl verwante stijl. In 1975 is de pastorie in opdracht kerkeraad gerestaureerd door Bureau Monumentenzorg van de provincie. Behalve de te beschermen naastliggende kerk is ook de achterliggende begraafplaats vermeldenswaardig.

Omschrijving

Op rechthoekige grondslag gebaseerd in baksteen opgetrokken huis met haaks op de achtergevel een kleine aangebouwde berging onder zadeldak, bestaande uit een bouwlaag en gedekt door een afgeknot schilddak belegd met oudhollandse pannen; dakkapel in voorste en zuidelijke dakschild; vier schoorstenen met kappen; eenvoudige geprofileerde goot op klossen. Gevelopbouw met getoogde vensters voorzien van zesruits schuiframen; noordelijke zijgevel met kelderraam met diefijzers en daar boven een vierruits schuifraam (opkamer). In de symmetrisch ingedeelde voorgevel een gebombeerde paneeldeur met bovenlicht met snijwerk en eenvoudige omlijsting.

Waardering

Pastorie van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, van architectuurhistorisch belang vanwege het ontwerp, de vormgeving, de gaafheid en herkenbaarheid, alsmede van stedebouwkundig belang vanwege de functionele samenhang met de omliggende elementen en de ruimtelijke betekenis van het object ten opzichte van het dorp.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
482948
Complexnaam
NH. Kerk
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex bestaande uit een Nederlands Hervormde KERK en een bijbehorende PASTORIE gebouwd in 1853 in een classicistisch georienteerde Waterstaatsstijl. Het complex is in 1975 in opdracht van de kerkeraad door Bureau Monumentenzorg van de provincie Drenthe gerestaureerd. Vermeldenswaardig is de achter de kerk gelegen begraafplaats; deze is echter van lokaal belang.

Waardering

Complex van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, van architectuurhistorisch belang vanwege het ontwerp, de vormgeving, de gaafheid en herkenbaarheid, van stedebouwkundig belang vanwege de functionele samenhang tussen de verschillende onderdelen en de ruimtelijke betekenis van het complex ten opzichte van het dorp.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Pastorie(F) Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hoofdstraat 21 9444 PA Grolloo Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
T 2881 Rolde
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1853 1853 vervaardiging
1975 1975 restauratie
Naar boven