Gemeentehuis, Rolde

Inleiding

Gebouwd in 1918 als GEMEENTEHUIS met CONCIERGEWONING naar ontwerp van architect J. Neisingh uit Assen in een traditionalistische stijl. Sinds 1974 heeft de gemeente een nieuw onderkomen en is het pand in gebruik als woning/kantoor. In 1936 werd een interne verbouw uitgevoerd en werd aan de achterzijde een (inmiddels weer afgebroken) arrestantenlokaal bijgebouwd.

Omschrijving

Op rechthoekige grondslag gebaseerd gemeentehuis met een daaraan geschakelde conciergewoning. Het geheel bestaat uit een bouwlaag en wordt gedekt door een (voor wat betreft het gemeentehuis inzwenkend) schilddak belegd met verbeterde hollandse pannen; aanbouw aan achterzijde met plat; het bouwvolume van de conciergewoning is geringer van hoogte en eenvoudiger qua detaillering. Schoorstenen met kappen op de hoeknokken; achtkantige opengewerkte dakruiter waarvan de schacht met lei en de helm met zink is bedekt; gemetselde dakkapellen met boogvormige met zink bedekte kap; geprofileerde daklijst op klossen en, voor wat betreft het gemeentehuis eveneens met tandlijst. Gevelopbouw met plint, waterlijst, gemetselde pilasters met ionisch aandoende voluten; spaarvelden voor de vensters; twaalfruits schuiframen met vast kalf en luiken (met smeedijzeren geheng) voor de onderste delen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een natuurstenen stoep; dubbele paneeldeuren met smeedijzeren sierroosters voor de ruiten; korfboogvormige bovendorpel; latei met naam 'Gemeentehuis'; houten luifel gedragen op sierlijkbewerkte houten klossen; bovenlicht boven de luifel met rechthoekige/diagonale roedeverdeling omlijst met gepleisterde klauwstukken en kuif met jaartal. Boven de daklijst een gemetselde dakkapel met twee vierruitsramen; rondboogvormige en geprofileerde daklijst; vlaggemast in getordeerde smeedijzeren houder.

INTERIEUR met tochtportaal; drie schouwen (met antieke geglazuurde tegeltableaus); deels oorspronkelijke deuren met bijbehorende omlijsting.

Waardering

Voormalig gemeentehuis met conciergewoning van cultuurhistorisch belang vanwege de regionale bestuurlijke ontwikkeling en de daaraan gerelateerde bouw van gemeentehuizen; van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik, de gaafheid, de herkenbaarheid en de regionale zeldzaamheid. Het stedebouwkundig belang wordt bepaald door de belangrijke beeldbepalende kwaliteit ten opzichte van de omgeving.

482933

Gemeentehuis Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl oorspronkelijke functie Ja
Hoofdstraat 11 9451 BA Rolde Ja
Hoofdstraat 11 b 9451 BA Rolde