Middendorp 2, Oosterhesselen

Inleiding

BIJSCHUUR gebouwd rond 1870 in een ambachtelijke traditionele stijl, markant gelegen ten opzichte van de boerderij en de ruimere omgeving. De bescherming betreft de hoofdvorm met de specifieke constructie; de wijzigingen in de gevels zijn van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Bijschuur evenwijdig aan de boerderij gelegen met een constructie van ankerbalkgebinten met pen-en-gat verbindingen. De schuur is voorzien van een gemetselde basis, (gepotdekselde) houten opbouw en gedekt door een asymmetrisch rietdak. Gevelindeling onder meer met baanderdeur en mestdeuren.

Bijschuur van belang als belangrijk onderdeel van het boerderijcomplex.

479516

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit BOERDERIJ en BIJSCHUUR en enkele niet van rijkswege beschermenswaardige bijgebouwen. Het geheel ligt op enige afstand van de hervormde kerk.

Vermeldenswaardig is de erfaanleg met kei- en klinkerbestrating en enkele grote bomen. Van ondergeschikte betekenis zijn de bijgebouwen aan de westkant van de boerderij.

Waardering

Boerderijcomplex van cultuurhistorisch belang vanwege de bijzondere typologische betekenis in het esdorpenlandschap voor wat betreft de toepassing van dekbalkgebinten in de boerderij; van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het type en de herkenbaarheid ten opzichte van de structurele gaafheid van de omgeving en als zodanig ook van stedebouwkundig belang.

Middendorp 2 7861 BK Oosterhesselen BY Ja
E 805 Oosterhesselen