Stoomhoeve, Veenhuizen

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Omschrijving

Haaks op de weg gelegen BOERDERIJ, opgetrokken in baksteen in sobere en functionele stijl, op een rechthoekige, later uitgebreid tot L- vormige, plattegrond. De opbouw van het woonhuis toont overeenkomsten met het middenhuis-type door de hogere noklijn. Zadeldak met pannen belegd; schoorstenen. De gevelindeling wordt bepaald door 6-ruits schuiframen in de zij- en voorgevels. De symmetrisch ingedeelde voorgevel (topgevel) heeft verder een 2-ruits raam en een 6-ruits zolderraam. Het in baksteen opgetrokken schuurgedeelte wordt gedekt door een schilddak. De aanbouw heeft een lagere noklijn; goot op klossen; gekoppelde 4-ruits stalramen; mestdeuren.

Waardering Boerderij van belang als essentieel en functioneel hoofdelement van het boerderijcomplex. Betrekkelijk gaaf en qua type zeldzaam.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
479368
Complexnaam
Stoomhoeve
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie, bestaande uit L-vormige boerderij, oudere schuur, wagenloods, (deels afgebrande) mestvaalt-overkapping en stookhut. Tegenover de boerderij ligt de lege ruimte van het (afgebroken) Derde Gesticht.

Behalve de oudere schuur (circa 1870) zijn de gebouwen vermoedelijk rond 1890 ontworpen door W.C. Metzelaar. De boerderij (in 1904 is daarvan een opmeting gemaakt) is waarschijnlijk rond 1920 verbouwd waarbij de L-vormige plattegrond is ontstaan.

Waardering

Boerderijcomplex bestaande uit boerderij, schuur, mestvaaltoverkapping, wagenloods en stookhut van cultuurhistorisch,architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen. Betrekkelijk gaaf en qua type zeldzaam.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Stoomweg 3 9341 TH Veenhuizen Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
N 4677 Norg
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1890 1890 vervaardiging
Naar boven