De Werf, Veenhuizen

Inleiding

Haaks op de weg gelegen WERKPLAATS waarvan het langgerekte hoofdvolume waarschijnlijk rond 1870 is gebouwd en waaraan op de noordwesthoek een portiergebouw is gebouwd (ca 1930).

Omschrijving

Eenvoudig vormgegeven, langgerekt gebouw uit baksteen opgetrokken en gedekt door een zadeldak met pannen; goot op klossen; staafankers; twee schoorstenen; aan de westzijde een platte aanbouw. Topgevel met opgeklampte dubbele deur met bovenlicht; 12-ruits gietijzeren ramen en rondboogvensters met gietijzeren tracering. Oostzijde met 12- ruits gietijzeren ramen en vier gietijzeren rondboogramen. Westzijde met een gietijzeren rondboograam en in de platte aanbouw 9-ruits rechtgesloten ramen. Aan de noordwesthoek een octogonaal opgezet portiersgebouw met bakstenen basement, houten opbouw en plat met overstek; vier zijden met een 12-ruits raam en een zijde met een deur.

Werkplaats van belang als essentieel en functioneel onderdeel van het complex.

479367
De Werf

Inleiding

Complex van WERKPLAATSEN waarvan alleen de twee voorste (aan de weg gelegen) gebouwen voor bescherming in aanmerking komen. Het complex past in de ontwikkeling van bedrijven rondom het Tweede Gesticht. Ook nadat het Tweede Gesticht was omgebouwd tot werkplaats bleven de gebouwen van De Werf van belang voor de werkverschaffing aan gedetineerden.

Waardering

Complex van werkplaatsen - representanten van een groter geheel - van cultuurhistorisch, architectonisch en stedebouwkundig belang, tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen.

Werkplaats Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Oude Gracht 4 9341 AB Veenhuizen Ja