Hoeve 5, Veenhuizen

In baksteen opgetrokken STOOKHUT gedekt door een zadeldak met pannen; aan noordzijde een plat.

Essentieel en functioneel onderdeel van het boerderijcomplex.

Essererf

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een rond 1930 gebouwde boerderij, een bijschuur, een varkensschuur, een stookhut en, op een naastliggend perceel gelegen, een voormalige mestvaalt-overkapping. Het complex is gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie en staat op de plaats van een oudere voorganger. De mestvaalt-overkapping is een ontwerp van W.C. Metzelaar.

Waardering

Boerderijcomplex van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, en stedebouwkundig belang; voorts van belang als meest gave representant van dit type. Tevens van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen alsook van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebiedVeenhuizen.

Stookhok Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Hospitaallaan 48 9341 AH Veenhuizen BY Ja