'V';'W';'X', Veenhuizen

Inleiding

Blok van drie WONINGEN gebouwd rond 1910 in opdracht van het Ministerie van Justitie; ontwerp, woningtype II, van W.C. Metzelaar. De letters V en X staan in de beide topgevels. De aanduiding W kon niet worden aangebracht bij ontbreken van de topgevel.

De aanbouwen aan de achterzijde zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Evenwijdig aan de weg gelegen een bouwlaag tellend woningblok op rechthoekige plattegrond met platte aanbouw aan achterzijde. Het geheel is uit baksteen opgetrokken in een sobere en functionele stijl en wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak; windveren, goot op klossen, houten dakkapellen, schoorstenen in nok en voorste dakschild, staafankers. De voorgevels symmetrisch ingedeeld met 6-ruits schuiframen met luiken, opgeklampte deur met 2-ruits bovenlicht, alle getoogd. Zijgevels blind respectievelijk voorzien van een openslaand 6-ruits raam met vast kalf. Nummer 21 heeft een zijgevel met bepleistering met schijnvoegen.

Waardering

Woningblok van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen. Gaaf.

Meidoornlaan 17 9341 AM Veenhuizen Ja
Meidoornlaan 19 9341 AM Veenhuizen