Menso Altingstraat 16, Sleen

Inleiding

Haaks op de straat gelegen WINKEL/WOONHUIS gebouwd rond 1900 in een traditioneel-ambachtelijke stijl met specifieke vormgeving van de winkelpui. De bescherming is gericht op de voorgevel en de hoofdvorm van het gebouw.

Omschrijving

Op rechthoekige grondslag gebaseerd winkel/woonhuis met aan de westzijde een krimp, opgetrokken in baksteen en gedekt door een afgewolfd schilddak bedekt met een bouletpan; schoorsteen; windveren en geprofileerde daklijst aan de voorzijde. De asymmetrisch ingedeelde voorgevel heeft aan de linker kant twee getoogde ramen met hanekam en tandlijst, de rechter kant bevat een van houtsnijwerk voorziene winkelpui bestaande uit deur met bovenlicht en winkelruit. De zolderverdieping bevat twee getoogde 2-ruits ramen en in het midden een openslaand 4-ruits raam die deels door de geprofileerde daklijst heen steekt.

Waardering

Winkel/woonhuis van architectuurhistorisch belang vanwege de specifieke functionele ontwikkeling en de daarbij behorende vormgeving, van stedebouwkundig belang vanwege de betekenis ten opzichte van de omliggende bebouwing en het aanzicht van de straat.

Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis oorspronkelijke functie Ja
Menso Altingstraat 16 7841 CB Sleen Ja