Burg de Kockstraat 45, Oosterhesselen

Inleiding

VILLA gebouwd in 1929 in opdracht van H. Draayers te Oosterhesselen en ontworpen in typerende Interbellum Stijl door G. en W. Wieringa, architecten te Coevorden. De detailleringen van met name het interieur wijzen op een sterke hang naar de Art Deco. Door het Haarlemse atelier La Noblesse werden de gebrandschilderde glas-in-lood ramen verzorgd. In het portaal een gevelsteen met opschrift: Anno 1929 H. Draayers en G. ter Berge.

De bescherming omvat het oorspronkelijke huis met enkele belangrijke interieur-onderdelen en het hekwerk aan de straatzijde.

Omschrijving

Samengesteld bouwvolume in baksteen opgetrokken en gedekt door een samengesteld schilddak belegd met geglazuurde romaanse pannen; dakkapellen met schilddak; schoorstenen en een ver uitkragende gootlijst op klossen (boei groen; onderzijde en klossen creme-wit). Gevelopbouw met aan noord- en westzijde trasraam van zuilenbasalt; opgaand metselwerk van gele genuanceerde klinker in Noors verband; diverse vensters met strekken, hardgebakken vensterbanktegels; zwaar uitgevoerd kozijnhout (Noors grenen) met raam- en deurhout in de kozijnen van "Origone pine". Alle boven- en zijlichten hebben gebrandschilderd glas-in-lood in Art Deco-stijl. Voorgevel (west) met veranda, belegd met een strak geometrisch patroon in gele en rode steen, met portaal met een brede houten deur (Java teak) met beslag in Art Deco- stijl; zijlichten met gebrandschilderd glas-in-lood; balkon bestaand uit een gewapend betonplaat; gemetselde borstwering met verticale openingen; twee dubbele openslaande glasdeuren (donkergroen). Rechts van de entree een vooruitspringend volume met boogvormige erker en daarboven een balkon, bestaand uit een gewapend betonplaat; gemetselde borstwering met verticale openingen; terugliggende pui. Aan de zuidzijde een aangebouwde serre onder afgeknot schilddak; vergelijkbare detaillering als hoofdmassa waarbij de onderbouw in gepotdekselde en groen geschilderde houtbekleding met op de hoeken Art Deco-motieven; openslaande deuren aan de zuidzijde naar de stoep met strak geometrisch patroon in gele en rode steen. Oostzijde met openslaande dubbele deuren met zijlichten; rechts daarvan een platte (deels uitgebreide) aanbouw, bereikbaar via een openslaande dubbele deur met zijlichten (die tevens de lichttoetreding naar het trappenhuis verzorgen). Rechts van de platte aanbouw een aanbouw met schilddak. De noordgevel heeft een deels uitspringend gedeelte met onder meer een gekoppeld kelderraam, rechts daarvan een gelakte houten paneeldeur met beslag in Art Deco-stijl, daarboven een gewapend betonnen luifel.

Waardevolle INTERIEUR-onderdelen betreffen de hal, de trap, de woon- en tuinkamer. De hal heeft een granito vloer met randen en een holle overgang naar de in kleurige geglazuurde tegels uitgevoerde lambrizering. De trap in Slavonisch eiken, de leuningen in Java teak met een smeedijzer verlevendigd in een Art Deco-patroon. De woonkamer heeft een lambrisering; een rustbank met Art-Deco poot, klimmende lambrizering en een bijbehorend wandmeubel. Rechts daarvan een haardpartij met een natuurstenen Art Deco schouw. Het plafond is in een zeer opvallend geometrisch Art Deco- patroon opgezet. De tuinkamer (aan de oostzijde) heeft een ingetogener stucwerk plafond en een iets bescheidener haardpartij in de hoek met een vergelijkbare Art Deco schouw. De serre bevat verzonken lichtknoppen met kristalplaat en bakkeliet draaiknop, ontworpen door G. Rietveld.

Het HEKWERK bestaat uit een gemetselde basis met kolommen; houten hekwerk (geprofileerde balk; bewerkte stijlen en tussenliggende plank) in Art Deco-stijl (groen en wit geschilderd) Waardering

De villa is van cultuurhistorisch belang als uiting van een bijzondere culturele en sociaal-economische ontwikkeling in verband met de gekozen vormgeving en de ontwikkeling van villabebouwing in een landelijke gemeente; van architectuurhistorisch belang vanwege de toegepaste stijlkenmerken, het ontwerp, de zorgvuldige vormgeving en de gaafheid van het geheel; tevens is het gebouw van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende ligging in het dorp.

Burg de Kockstraat 45 7861 AB Oosterhesselen Ja
E 1822 Oosterhesselen