Kruisstraat 25, Zweeloo

Vrijstaande BIJSCHUUR haaks achter de boerderij geplaatst en gebouwd op traditionele ambachtelijke wijze.

Omschrijving

Uit vier ankerbalkgebinten (pen-en-gat verbinding) opgebouwde houten bijschuur met een gemetselde basis en gedekt door een rieten schilddak met hooiluik aan de zuidzijde. De gebinten staan op tapse gemetselde poeren. De bruine houten wanden zijn deels met stro bekleed. Stalluiken, deuren en wagendeur.

Houten bijschuur van belang als functioneel onderdeel van het boerderijcomplex.

478150

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een DUBBELE BOERDERIJ gebouwd in ambachtelijke stijl en in oorsprong vroeg 18e-eeuws maar sindsdien aangepast en met een detaillering van de gevels die in hoofdlijnen dateert uit de tweede helft van de 19e eeuw. Tot de bescherming behoren ook de scheef achter geplaatste BIJSCHUUR en de vrijstaande BIJSCHUUR.

Waardering

Het complex is van cultuurhistorisch belang vanwege de ontwikkeling in het agrarisch bedrijf en de daarmee verbonden typologische aanpassingen van de bedrijfsbebouwing; van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik en de zeldzaamheid. Daarnaast is het complex van stedebouwkundig belang vanwege de belangrijke uitstraling naar de omgeving.

Kruisstraat 25 7851 AE Zweeloo BY Ja
S 28 Zweeloo