't Honk, 's-Gravenhage

Inleiding

Vrijstaande villa uit 1920-1923, genaamd 't Honk en behorend tot het villapark Meer en Bosch, gebouwd in opdracht van het Bouwbureau Joh.D. v.d. Houwen naar ontwerp van de architecten J. Duiker en B. Bijvoet in een door de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright beinvloede stijl. Latere wijzigingen zijn het dichtzetten en vergroten van het overdekte terras, met behoud van het karakter van de architectuur, het uitbouwen met een slaapkamer en de vergroting van zijramen.

N.B. De moderne dubbele garage is van bescherming uitgezonderd.

Omschrijving

Villa op onregelmatige plattegrond, bestaande uit een bouwlaag onder met leipannen gedekte schilddaken. De flauw hellende daken bezitten een fors overstek die kenmerkend is voor de architectuur van Frank Lloyd Wright, en gemetselde schoorstenen. Eveneens kenmerkend voor deze architectuur is de harmonische overgang van het besloten huis naar de open natuur door middel van een overdekt terras (hier later dichtgezet) en plaatsjes met lage scheidingsmuren. De villa is opgebouwd uit verschillende ten opzichte van elkaar verspringende bouwvolumes. De muren zijn van baksteen en voorzien van decoratief uitkragend metselwerk onder de daklijst. De ingang is overhoeks in de linkerzijgevel gesitueerd. De rechthoekige vensters bezitten deels zijlichten. De villa behorend tot het op de architectuur van Frank Lloyd Wright geinspireerde landhuis maakt deel uit van het door J. Duiker en B. Bijvoet ontworpen villapark "Meer en Bosch". Naast dit type komt hier ook het type landhuis geinspireerd op de Engelse cottagestijl voor. Het plan voor het villa-park is een goed voorbeeld van de toenmalige nieuwe filosofie over hetgezond buiten wonen in de nabijheid van de stad.

Waardering

Villa van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van door Frank Lloyd Wright beinvloede landhuisarchitectuur, gerelateerd aan de toenmalige opvattingen over buiten wonen in de nabijheid van de stad. Hoofdvorm, detaillering en materiaal zijn goed bewaard. Als onderdeel van een in een keer ontworpen villapark heeft het pand tevens ensemblewaarde.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
477015
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Meer en Boslaan 102 2554 GA 's-Gravenhage Meer en Bosch Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
H 2427 Loosduinen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1920 1923 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Duiker, J. ; Conversie MRS architect / bouwkundige / constructeur
Bijvoet, B. ; Conversie MRS architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven