Grote, op gedeeltelijk door sloot en windsingel omsloten terrein gelegen, in aanleg 19e eeuwse Groninger kop-hals-romp BOERDERIJ met bijschuur en stookhok.

De dwarsgeplaatste kop opgetrokken op onderkeldering en gedekt door een met muldenpannen belegd schilddak met hoekschoorstenen; eenvoudig geprofileerde omlopende gootlijst. De voorgevel symmetrisch ingedeeld door keldervensters; deur in omlijsting met entablement rustend op hardstenen neuten waarin de letters S.S.S. M.H. en het jaartal 1926, hetgeen mogelijk op herbouw in oude vorm van het voorhuis duidt; hardstenen stoep; ter weerszijden van de deur twee schuifvensters; op de verdieping vijf zaadzoldervensters; alle lichtgetoogd en met 1 1/2 steens hanekammen.

In elk der zijgevels twee kelder-, twee schuif- en twee zaadzoldervensters; lichtgetoogd en met 1 1/2 steens hanekammen. De hals pannengedekt en voorzien van in elk der zijgevels twee rechtgesloten schuifvensters met 1 steens hanekam. De romp onder rieten wolfdak met uileborden; rand pannen onderlangs.

De linkerzijgevel blind met staafankers; de achtergevel uitgerust met niet oorspronkelijke inrijdeuren, twee dubbele opgeklampte deuren met bovenlicht, drie vierruitsvensters en vijf zaadzoldervensters; alle lichtgetoogd en met 1 1/2 steens hanekammen; de voorgevel voorzien van lichtgetoogde deur met 1 1/2 steens hanekam en drie dito vensters.

Ter rechterzijde aangebouwd bakhuisje onder zadeldakje tussen twee topgevels met schoorsteen; schuifvensters; staafankers.

De bijschuur onder rieten wolfdak met uilebord; rand pannen onderlangs. De voorgevel uitgerust met drie lichtgetoogde vierruitsvensters en rechtgesloten opgeklampte deuren; staafankers. De rechter zijgevel voorzien van rechthoekige stalvensters; de achtergevel van drie stel rechtgesloten opgeklampte dubbele inrijdeuren; twee lichtgetoogde vierruitsvensters waarboven 1 steens hanekam en drie lichtgetoogde zaadzoldervensters met eveneens 1 steens hanekam; staafankers.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
47045
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hogeweg 8 9913 TA Eenum Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 1198 't Zandt
Naar boven