Laan van Duivenvoorde 3, Voorschoten

VOORMALIG DIENSTGEBOUW. Overgebleven, oostelijk gelegen bouwhuis van een paar, dat te weerszijden van een hek het voorplein van de formele parkaanleg afsloot. Bakstenen gebouw onder tentdak (XVIIIa; wat betreft de gevelindelingen in recente tijd zeer sterk gewijzigd).

46986
Duivenvoorde
Complexomschrijving

BUITENPLAATS DUIVENVOORDE. Kern van een adellijk goed, gevormd door een edelmanshuis met bijbehorende gebouwen en terrein, geldend als een der radicaalste en origineelste voorbeelden van omwerking en uitbreiding tot buitenplaats in rijpe landschapsstijl in Nederland en bestaande uit een hoofdgebouw, terreinen met een parkaanleg begrensd volgens een stippellijn op de bijbehorende kadastrale kaart 8303/4, parkelementen en gebouwde objecten. Parkcompositie als aangegeven op de bijbehorende aanleg/structuurkaart 8303/5.

De historische buitenplaats Duivenvoorde heeft de volgende, samenstellende onderdelen:1. HOOFDGEBOUW, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46975.

2. TERRAS MET AANSLUITENDE BRUGGEN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46976.

3. TOEGANGSBRUG AAN ACHTERZIJDE, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46977.

4. PARKAANLEG, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46978.

5. HOOFDINRIJHEK, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46979.

6. JAGERSHUIS, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46980.

7. TUINMUREN VAN DE KWEKERIJ, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46981.

8. HEK IN NOORDELIJKE TUINMUUR VAN DE KWEKERIJ, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46982.

9. BOTENHUIS, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46983.

10. BRUG OVER RINGSLOOT NABIJ JAGERSHUIS, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46984.

11. BOERDERIJ "ZUID-HOEVE", zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46985.

12. VOORMALIG DIENSTGEBOUW (bouwhuis), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46986.

13. MUUR VAN DE VOORMALIGE MOESTUIN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46987.

14. OMHEINING VAN DE VOORMALIGE MOESTUIN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46988.

15. ZUIDER HEK VAN DE VOORMALIGE MOESTUIN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46989.

16. OOSTER HEK VAN DE VOORMALIGE MOESTUIN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46990.

17. STAL-KOETSHUIS, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46991.

18. ACHTERMUUR VAN EEN VOORMALIGE KAS, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46992.

19. TUINMUUR, bij artikel 9 vervallen, blijkt in 1963 te zijn gebouwd.

20. TUINMANSWONING, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46994.

21. BIJGEBOUWEN TEN OOSTEN VAN TUINMANSWONING, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46995.

22. BRUG OVER DE VIJVER, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46996.

23. VLOTBRUG OVER DE VIJVER, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46997.

24. BRUG OVER DE DOBBEWATERING, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46998.

Hoewel de compositie van de parkaanleg op sommige plaatsen is vervaagd en op andere door recente ingrepen is aangetast dan wel van karakter is veranderd, is het geheel, gevormd door het HOOFDGEBOUW, zijn bijgebouwen en dienstwoningen en het omringende park met zijn bruggen, tuinmuren en -vazen,

- wegens de interessante architectuur en interieurs van het hoofdgebouw,

- wegens de vrije en radicale wijze waarop het park op een nogal laat tijdstip (rond 1840) in landschapsstijl is gewijzigd,

- wegens de originele compositie van het binnenpark om een diagonale as,

- wegens de unieke manier waarop hier de lus van toegangswegen over een in het water liggend terras dwars voor het hoofdgebouw langs is geleid,

- wegens de mooie inpassing van het buitenpark in de omringende landerijen,een goed voorbeeld van een tot buitenplaats geworden kern van een adellijk landgoed, voorzien van een fraaie historische parkaanleg in rijpe landschapsstijl,en daarmede van algemeen belang op grond van zijn plaats in- en betekenis voor de geschiedenis van de beeldende kunsten, de architectuur en de tuinkunst in Nederland.

Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Laan van Duivenvoorde 3 2252 AK Voorschoten Ja