Maallust, Veenhuizen

Inleiding

Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1908 voor de beambten van de achterliggende malerij, in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, woningtype IV, van W.C. Metzelaar. De naam Maallust staat symmetrisch in de voorgevel.

Omschrijving

Evenwijdig aan de weg gelegen, sober en functioneel gebouwd dubbel woonhuis met verdieping en aangebouwd toegangsportaal, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een aan een zijde doorgetrokken zadeldak met pannen en windveren; Schoorsteen in het voorste dakschild; eenvoudig geprofileerde goot, staafankers. De gevels zijn symmetrisch ingedeeld door lichtgetoogde vensters met luiken, hardstenen vensterbanken en oorspronkelijk 12-ruits schuiframen (thans resteert daarvan nog een 6-ruits bovenlicht) en paarsgewijs geplaatste 4-ruits steekramen. Portaal onder lessenaardak; opgeklampte deur met lichtgetoogd 2-ruits bovenlicht en 6-ruits schuifraam.

Waardering

Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen en architectonisch, typologisch en stedebouwkundig van belang. Gaaf.

Hoofdweg 126 9341 BL Veenhuizen Ja
Hoofdweg 128 9341 BL Veenhuizen