Hoofdweg 23, Peest

Omschrijving

BOERDERIJ van het 'landherentype' met een statig, wat materiaalgebruik en detaillering betreft traditioneel gebouwd, rond 1855 te dateren woonhuis en met rond 1935 nieuw-aangebouwde, in sobere stijl uitgevoerde schuren. Het in baksteen opgetrokken woonhuis wordt gedekt door een schilddak met romaanse pan; twee schoorstenen met kappen; geprofileerde daklijst met goot. De gevels worden bepaald door lichtgetoogde vensters met persiennes, staafankers. Voorgevel met zoldervensters, entree met deuromlijsting en bovenlicht, balkon en verhoogd middengedeelte met zadeldak; In westgevel eveneens deur met omlijsting en bovenlicht. De twee middels een zakgoot gekoppelde schuren, waarvan de noordwestelijke als bijschuur functioneert, zijn met riet gedekt en hebben opvallende overkappingen aan achtergevel t.b.v. zolderluik; boogvormige dakkapellen; paarsgewijs geplaatste gietijzeren stalvensters.

Waardering

Boerderij van algemeen cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang.

469394

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een boerderij met parallel aangebouwde bijschuur, en vrijstaande bijschuur. Het woonhuis van de boerderij dateert van rond 1855. De oorspronkelijke schuur is door brand verwoest en rond 1935 vervangen door het huidige schuurgedeelte met parallel aangebouwde bijschuur en de flankerende bijschuur. Opvallend is het overstek aan de achterzijde van de schuren. De achterliggende schuur valt buiten de bescherming. Opmerkelijk is de aan de overkant van de weg gelegen dobbe waaromheen rond 1935 een tuinaanleg werd gerealiseerd.

Waardering

Boerderijcomplex van algemeen cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang.

Hoofdweg 23 9334 TA Peest Ja