Hoofdweg 13, Westervelde

Omschrijving

Tweede helft 19e-eeuwse STOOKHUT, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een zadeldak met oud-hollandse pan; geschulpte windveren; zesruits ramen en opgeklampte deur.

Waardering

Stookhut van architectuurhistorisch belang alsmede van belang als essentieel onderdeel van het boerderijcomplex.

469382
Witte Huis

Inleiding

In aanleg ouder, maar in hoofdzaak tweede helft 19e- vroeg 20e-eeuws BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit boerderij van het 'landherentype' en stookhut, opgericht door de familie Tonckens. Het familiewapen in de voorgevel was oorspronkelijk gekleurd met een in goud versierde rode en zwarte leeuw, twee gouden vijfbladen en een gouden blauwe lelie. De erfverharding bestaat deels uit keien en klinkers. De huidige tuin is het restant van een statiger landschappelijke aanleg.

Waardering

Boerderijcomplex bestaande uit boerderij van het 'landherentype' en stookhut van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang.

Markant gelegen in het beschermd dorpsgezicht Westervelde (thans in procedure).

Stookhok Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja