Boschlust, Westervelde

Omschrijving

BOERDERIJ annex voormalig CAFE met doorrit uit omstreeks 1900, gebaseerd op het kop-romptype en wat betreft materiaalgebruik en detaillering traditioneel vormgegeven. Voorhuis opgetrokken in baksteen en gedekt door een afgewolfd schilddak met blauwe, geglazuurde golfpan. In de voorgevel een portiek met gepaneelde deur met bovenlicht; lichtgetoogde zesruits schuiframen en vierruits openslaande zolderramen; scheef ingezette inrijdeur. Kelderraam met diefijzers in oostelijke gevel. Opmerkelijk is de doorrit met inrijdeuren met ruitvormig bovenlicht, waartoe aan westelijke zijde de gevel is afgeschuind.

Het schuurgedeelte wordt gedekt door een rieten afgewolfd zadeldak met enkele rijen pannen onderlangs; staldeuren en overwegend gietijzeren vierruits stalramen.

Boerderij annex voormalig cafe van belang als hoofdelement van het boerderijcomplex Boschlust.

469378
Boschlust

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX Boschlust, gebouwd rond 1900 en bestaande uit een boerderij annex voormalig cafe en een stookhut. Het erf, met oude bomen die de oorspronkelijke oprijlaan markeren, is ten dele met klinkers bestraat. De boerderij heeft tengevolge van de doorrit een enigszins afwijkende vormgeving; materiaalgebruik en detaillering zijn traditioneel.

De jongere verlenging van de schuur valt buiten de bescherming.

Waardering

Boerderijcomplex bestaande uit boerderij annex voormalig cafe, stookhut en ten dele met klinkers bestraat erf met oude beuken van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang; tevens van belang wegens regionale zeldzaamheid qua type en oorspronkelijke dubbelfunctie. Gelegen in het beschermd dorpsgezicht Westervelde (thans in procedure).

Hoofdweg 7 9337 PA Westervelde Ja