Kloosterstraat 3, Assen

Inleiding

Het omstreeks 1885 in een aan de Hollandse renaissance refererende bouwtrant opgetrokken WOONHUIS was oorspronkelijk waarschijnlijk de cipierswoning van de nabijgelegen gevangenis. Het huisje staat in het oude hart van Assen, rechts van het historische Drostenhuis en pal achter het gebouw van het Rijksarchief. Omschrijving

Het door een trapgevel gedomineerde pand is verdiepingloos en heeft met geglazuurde Hollandse pannen gedekt zadeldaken. De asymmetrische voorgevel wordt verlevendigd door gele baksteen en een decoratieve toepassing van de metselverbanden. Het hoofdvolume van het huis heeft een symmetrische gevelindeling met op de begane grond twee getoogde zesruitsvensters onder segmentbogen met uitgemetselde gevelrand en persiennes. Het eveneens met persiennes behangen, getoogde venster op de zolderverdieping bevindt zich in een spaarveld met klimmend segmentboogfries. De trappen van de geveltop zijn voorzien van deklijsten en een ezelsrug met windvaan als gevelbekroning. Het ingangsrisaliet rechts van de trapgevel bezit een platte beëindiging met een brede uitgemetselde tandlijst. De originele voordeur staat boven een hardstenen drempel en heeft een geprofileerd kalf onder een getoogd bovenlicht met glas-in-lood. De dwarsvleugel aan linker zijde bezit een nieuw opgemetselde geveltop met venster onder rollaag boven een uitbouw met een met oud-Hollandse pannen gedekt lessenaardak. De uitbouw bevindt zich achter een in de negentiende eeuw opgetrokken muur, die is gemaakt van oude kloostermoppen van het klooster Maria In Campis. De uit de muur stekende pomp dateert uit 1895 en is aangebracht boven een waterput die vermoedelijk nog uit de middeleeuwen stamt. In de rechter zijgevel bevindt zich slechts een deur met bovenlicht. Tegen de achtergevel staat een houten aanbouw onder een met bouletpannen gedekt lessenaardak en een regenpijp met negentiende eeuwse vergaarbak. Zij- en achtergevel zijn voorzien van bakgoten op klossen. Waardering

Het vrijwel gave pand is een goed binnen de architectuur van de omringende historische gebouwen ingepast bouwkundig element met een karakteristieke laat negentiende eeuwse vormgeving. Het beeldbepalende pand heeft derhalve zowel architectuurhistorische als ensemblewaarde. Het maakt tevens deel uit van het beschermd stadsgezicht Assen.

Kloosterstraat 3 9401 KD Assen Ja