Brink 32, Assen

Inleiding

Het in een vrij sobere eclectische stijl gebouwde dubbele WOONHUIS dateert oorspronkelijk waarschijnlijk van omstreeks 1860. Het huidige aanzien is het gevolg van een ingrijpende verbouwing in 1893. De rechter entreepartij is waarschijnlijk afkomstig uit de rechter zijgevel, die verdween toen het pand Brink 30;31 werd verbouwd in het begin van de twintigste eeuw. Het pand heeft in 1984 een ingrijpende inwendige verbouwing ondergaan en bevat sindsdien wooneenheden. De bescherming heeft alleen betrekking op de hoofdvorm en de in het zicht liggende gevels.

Omschrijving

Het betreft een in eerste instantie vanuit een vrijwel rechthoekige plattegrond opgetrokken pand, bestaande uit souterrain en twee bouwlagen onder een met geglazuurde (voorste dakschild) en ongeglazuurde Hollandse pannen gedekt schilddak. De geknikte voorgevel met getoogde gevelopeningen is negen traveeën breed en wordt verlevendigd door pleisterwerk. De façade is rechts voorzien van een gepleisterd, gebosseerd rustica onderbouw boven een koekoek die is voorzien van een vlakke bepleistering en een rechtgesloten deur. De souterrainvensters aan weerszijden van de hoofdentree zijn getoogd en voorzien van diefijzers en sluit- en aanzetstenen. De entreepartij is opgebouwd uit een stoep met daarboven een portiek met datumsteen binnen een omlijsting van pilasters met diamantkoppen en gedraaide halfbalusters, alsmede een getoogde portiekopening met kuifdecoratie. De originele vleugeldeur met stolpnaald is verfraaid met snijwerk en smeedijzeren raamijzers onder een geprofileerd kalf en getoogd bovenlicht. De T-vensters in beide bouwlagen zijn voorzien van aanzetstenen en sluitstenen met druiventrossen in reliëf. Het houten balkon boven de entree steunt op met florale decoraties versierde consoles en heeft een voetplaat met profielrand en een balustrade met gedraaide balusters tussen vierkante hoekbalusters. Hierop uit komt een porte brisée met een omlijsting van pilasters met composietkapitelen en een kuifdecoratie met plantenmotieven. De gevel wordt beëindigd door een entablement met een op kleine consoles lijkende klampen, die de uitkragende gootlijst ondersteunen. Geheel rechts in de gevel bevindt zich een entreepartij met een waarschijnlijk uit de oorspronkelijke rechter zijgevel afkomstige omlijsting. De met slechts een pilaster over de oorspronkelijke gevel en een bouwnaad lopende entreepartij bevindt zich grotendeels in een travee met plat dak, die deel uitmaakt van het waarschijnlijk vroeg-twintigste eeuwse pand Brink 30; 31. Deze entreepartij bestaat uit een nieuwe deur binnen een omlijsting van gecanneleerde pilasters met composietkapiteeltjes en een geprofileerde bovenrand met kuifdecoratie met gestileerde plantemotieven. Het geheel wordt bekroond door een hoofdgestel met gebogen, gebroken fronton. Waardering

Het karakteristieke pand heeft een gave façade die een beeldbepalend element is van de waardevolle bebouwing in het stadscentrum, waardoor de ensemblewaarde groot is. Het huis heeft tevens architectuurhistorische waarde als representatief specimen van laat negentiende woonhuisarchitectuur voor de gegoede burgerij en de welvarende middenstand in het beschermd stadsgezicht Assen.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
469362
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Brink 32 A 9401 HT Assen Ja
Brink 32 B 9401 HT Assen
Brink 32 C 9401 HT Assen
Brink 33 A 9401 HT Assen
Brink 33 C 9401 HT Assen
Brink 33 B 9401 HT Assen
Brink 34 A 9401 HT Assen
Brink 34 C 9401 HT Assen
Brink 34 B 9401 HT Assen
Brink 35 C 9401 HT Assen
Brink 35 B 9401 HT Assen
Brink 35 A 9401 HT Assen
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
I 13519 Assen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1860 1860 vervaardiging
Naar boven