Brink 40, Assen

Inleiding

Het ca. 1890 in een sobere laat-eclectische trant gebouwde WOONHUIS staat in een omgeving waarvan het aanzien wordt bepaald door rond de eeuwwisseling voor de gegoede burgerij en welvarende middenstand gebouwde woonhuizen. Omschrijving

Het oorspronkelijk vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken herenhuis heeft een verdieping met entablement onder een met tuiles du nord gedekt, afgeknot schilddak. Het heeft een symmetrische, vijf-assige voorgevel met ventilatieroostertjes in de gepleisterde plint, brede, eveneens over de zijgevels doorgetrokken cordonlijst met liggende cartouches met rolwerk tussen de vensters en een middenrisaliet. De schuifvensters zijn rechtgesloten onder segmentbogen met sluit- en aanzetstenen en boogtrommels met gestileerde florale lijndecoraties. De entreepartij in het middenrisaliet bestaat uit een paneeldeur met stolpnaald en bovenlicht tussen gecanneleerde pilasters op hardstenen basementen. Boven de deur bevindt zich een rondboogfries en een houten balkon met geprofileerde voetplaat en eenvoudige houten balustrade, waarop een porte brisée met bovenlicht uitkomt. De gevel wordt beëindigd door een verkropt entablement met spaarveldjes tussen de consoles en de geprofileerde kroonlijst. De rechter gevel is blind en wordt slechts verlevendigd door de cordonlijst, het entablement en enkele staafankers. De achtergevel is ook voorzien van staafankers, alsmede een porte brisée en drie rechtgesloten vensters onder strekken. De uitbouw met plat is iets lager, evenals het hiermee verbonden verdiepingloze gedeelte onder met gesmoorde tuiles du nord gedekt schilddak. Deze zijn beide waarschijnlijk toegevoegd bij een van 1912 daterende verbouwing. In de linker zijgevel staan per bouwlaag twee vensters als in de voorgevel. Waardering

Het beeldbepalende, in vrij gave staat verkerende huis staat tussen diverse monumentale panden in het oude hart van de stad. Vanwege de situering heeft het karakteristieke pand vooral grote ensemblewaarde. Het huis maakt tevens deel uit van het beschermde stadsgezicht Assen.

Brink 40 9401 HV Assen Ja