Borneo, Assen

Inleiding

Het met de naam "Borneo" getooide hoekpand is in het eerste decennium van de twintigste eeuw gebouwd als WINKEL annex WOONHUIS in een overgangsstijl met art nouveau motieven naar een ontwerp van de architect M. de Vries (Azn.). Het op het kruispunt georienteerde pand staat op een in stedebouwkundig opzicht belangrijk punt bij het historische stadshart en aan de verbindingsweg naar het station. Omschrijving

Het vanuit een onregelmatige plattegrond opgetrokken, twee en drie bouwlagen hoge hoekpand met souterrain heeft een deels plat en deels met gegolfde friese pannen gedekt, samengesteld schilddak dat is afgeknot. De gevels zijn van donkerrode verblendsteen met accenten van gele verblendsteen en gepleisterde details. De hoger opgaande, uit drie geveldelen bestaande middenpartij met winkelpui heeft een symmetrische indeling. De entree bevindt zich in de afgesnoten hoek en bestaat uit een tussen lisenen geplaatste originele vleugeldeur met geslepen glas in deurvensters met boogtraceringen onder een hardstenen kalf en een bovenlicht met drie rondboog glas-in-loodramen. De etalages aan weerszijden van de entree hebben vijfruitsbovenlichten met afgeschuinde bovenhoeken boven met geometrische motieven versierde hardstenen plinten, waarvan de rechter nog oorspronkelijk en de linker gewijzigd is. De muurdammen aan weerszijden van de etalagevensters zijn opgetrokken uit groene en witte verblendsteen met decoratieve randjes, waarboven een staande bekroning van gepleisterde baksteen met gestileerd bloemmotief. De puibalken hiertussen zijn versierd met smeedijzeren decoraties. Boven de entree bevindt zich een rechthoekige houten erker. Deze steunt op uitgemetselde consoles met natuurstenen kraagstukken die door middel van een segmentboog met elkaar zijn verbonden. De erker is aan de onderzijde versierd met florale decoraties en aan de bovenkant voorzien van panelen en roedenverdeling in de bovenramen. De vensters aan weerszijden van de erker zijn gekoppeld en hebben geglazuurde onderdorpels met afzaat, vensters met roedenverdeling in de bovenlichten en segmentbogen onder een eveneens segmentboogvormige overspanningsboog. Op de tweede verdieping komt een porte brisée uit op het erkerplat, waarop een niet origineel ijzeren hek staat. De vensters aan weerszijden ervan zijn samengesteld uit een hoger middenraam en twee lagere zijramen, alle met roedenverdeling in bovenlichten en met mozaiekjes in boogtrommels onder een segmentboogvormige overspanningsboog. De vensters in de tweede en de derde bouwlaag van de middenpartij worden omsloten door een uitgemetselde omlijsting, die in het rechter geveldeel is uitgevoerd in witte verblendsteen. De middenpartij wordt afgesloten door een attiek met blauwe geglazuurde steentjes, een geprofileerde rand en hoekuitstulpingen. In een zwarte glazen plaat staat de naam "Borneo" vermeld. Het lagere deel van de rechter zijgevel (Stationsstraat) is voorzien van een trasraam met geglazuurde randen om de rechtgesloten souterrainvensters en per bouwlaag drie vensters met roedenverdeling in bovenramen onder segmentbogen met eenvoudige baksteenmozaieken in de boogtrommels. De geglazuurde onderdorpels zijn op de verdieping met elkaar verbonden. De gevel is aan de bovenzijde voor een deel uitgemetseld en beëindigd door een gootlijst op klampen. Het lagere deel van de linker zijgevel (Oostersingel) is voorzien van vensters als in de rechter, maar de gevelindeling is anders. De travee links van de winkelpui bevat een originele deur met ruitjes van geslepen glas en een bovenlicht onder een op schoren steunend balkon met niet originele ijzeren balustrade, waarop openslaande balkondeuren uitkomen. Boven de balkondeuren bevinden zich drie met glas-in-lood ingevulde rondboogramen onder een op schoren steunend overstek met lessenaardak. De gevelpartij links van de ingangstravee heeft per bouwlaag twee vensters als in de rechter gevelpartij binnen een spaarveld met segmentboog. In de gevel rechtsachter zijn smalle versies van de overige vensters geplaatst. Vanuit de rechter hoek is een brede, ondiepe schoorsteenschacht opgetrokken. De gevel linksachter is blind en heeft een inspringende hoek met een balkon met openslaande deuren op beide verdiepingen. Waardering

Het karakteristieke, vrij gave pand is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een in art nouveau bouwstijl uitgevoerd winkel/woonhuis met zorgvuldig vormgegeven details en voor de bouwtijd karakteristieke bouwmaterialen. Het beeldbepalende hoekpand heeft door zijn ligging tevens stedebouwkundige en ensemblewaarde en maakt deel uit van het beschermde stadsgezicht Assen.

Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis oorspronkelijke functie Ja
Oostersingel 19 9401 JZ Assen Ja