Balkenweg 3, Assen

Inleiding

BUREEL annex GYMNASTIEKGEBOUW. Het op het terrein van de Johan Willem Friso kazerne gelegen pand is gebouwd omstreeks 1910 en staat op de oorspronkelijke middenas van het kazerneterrein, tussen en achter de kazernegebouwen de 'Wilhelmina' en de 'Emma' en in het verlengde van de schildwachthuisjes, die oorspronkelijk de hoofdentree tot het kazerneterrein markeerden. Het gebouw wordt gekenmerkt door een vrij sobere vormgeving en verwijst door het gebruik van geblokte lisenen naar de overigens rijker versierde kazernegebouwen 'Wilhelmina', 'Emma' en 'Hendrik'.

Omschrijving.

De rechthoekige hoofvolume is opgetrokken in donkere baksteen vanuit een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder met bouletpannen gedekte afgeknotte schilddaken. De symmetrisch ingedeelde gevels bezitten hardstenen plinten, hoeklisenen (met blokverdeling op de begane grond) geprofileerde gootlijsten en getoogde zesruitsvensters voorzien van hardstenen onderdorpels en aanzet- en sluitstenen in segmentbogen in de eerste en in strekken in de tweede bouwlaag. De acht traveeën brede voorgevel heeft een hoger opgaande middenpartij met een derde bouwlaag onder afgeknot schilddak, waarin twee rechtgesloten vensters staan. De cordonlijst is van Bentheimer zandsteen. In de linker travee staat een niet- originele deur met bovenlicht. Het venster in de rechter, per bouwlaag slechts een venster tellende zijgevel, is laag geplaatst. De bouwdelen aan de achterzijde hebben platte daken. De vensters in de vijf-assige achtergevel zijn op de begane grond getoogd en voorzien van verblendstenen segmentbogen. De verdieping is later toegevoegd, evenals de verdiepingloze delen aan weerszijden. De drie vensters per bouwlaag in de linker zijgevel zijn als die in de voorgevel.

Waardering

Gezien vanaf de Vaart heeft het karakteristieke pand vooral ensemblewaarde door de centrale situering in de oorspronkelijke middenas van het kazerneterrein en het feit dat de architectonische vormgeving de architectuur van de kazernegebouwen versterkt. Voorts is het gebouw een beeldbepalend onderdeel van het kazernecomplex en is het van belang voor de culturele en de sociaal-economische geschiedenis van Assen als garnizoensstad. Het maakt tevens deel uit van het beschermd stadsgezicht Assen.

469334
Johan Willem Friso Kazerne

Inleiding

Complex van de Johan Willem Friso KAZERNE, bestaande uit de eind 19e-eeuwse/vroeg 20e-eeuws kazernegebouwen WILHELMINA (1893), EMMA (1894/1895) en HENDRIK (1904/1905), een BUREEL annex GYMNASTIEKGEBOUW (1910) en twee SCHILDWACHTHUISJES (1893) met aan weerszijden ijzeren HEKKEN. De naam Johan Willem Frisokazerne is van recenter datum. Hoewel Assen al sinds 1841 aan een detachement militairen onderdak bood werd de stad pas in 1881 officieel aangewezen als garnizoensstad waartoe zij twee bataljons van de infanterie kreeg toegewezen. Het terrein van de kazerne werd aangelegd op de daarvoor aangekochte voormalige 'Klapkampen' tussen de Witterstraat en de Vaart ZZ. Het eerste kazernegebouw, de 'Wilhelmina', kwam in 1893 gereed, de 'Emma' volgde in 1895 (1894 volgens de datumsteen). Toen in 1903 een derde bataljon naar Assen kwam werd het kazernecomplex in 1905 (1904 volgens gevelsteen) uitgebreid met de 'Hendrik'. Op het terrein werden tevens diverse bijgebouwen geplaatst, zoals een hospitaal, een bureel annex gymnastiekgebouw, een manege, officierswoningen etc., maar een groot deel daarvan is inmiddels gesloopt.

Omschrijving.

De drie grote kazernegebouwen zijn gebouwd als legeringsgebouwen in de stijl van de Hollandse neo-renaissance en zijn rijkelijk voorzien van natuurstenen details. De 'Wilhelmina' en de 'Emma'zijn identiek qua formaat, gevelopbouw en detaillering. Ook de 'Hendrik' komt in grote lijnen overeen met de twee andere kazernegebouwen, maar is kleiner. De hekken en de schildwachthuisjes zijn waarschijnlijk geplaatst in de bouwtijd van de 'Wilhelmina' (1893) en lopen voorlangs de genoemde legeringsgebouwen van het complex en behoren in alle opzichten tot het kazernecomplex. Het in bijpassende trant gebouwde bureel annex gymnastiekgebouw is omstreeks 1910 gebouwd, ligt zeer markant op de oorspronkelijke middenas van het kazerneterrein en neemt daarmee stedebouwkundig een belangrijke plaats in. Aangezien de 'Wilhelmina' en de 'Emma' vrijwel even groot zijn en indentiek zijn vorm gegeven wordt bij de afzonderlijke objectomschrijvingen uitgegaan van een en dezelfde omschrijving. Bij de omschrijving van de kleinere maar in dezelfde stijl vormgegeven 'Hendrik' wordt naar de uitvoerige omschrijving van de 'Wilhelmina' en verwezen.

Waardering

De zeer karakteristieke kazernegebouwen 'Emma', 'Wilhelmina' en 'Hendrik', het bureelgebouw annex gymnastiekzaal alsmede de bijbehorende hekken en schildwachthuisjes zijn vanwege de gaafheid, hun stilistische zuiverheid en typologische zeldzaamheid van (grote) architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde. De beeldbepalende gebouwen zijn tevens van belang voor de sociaal-economische geschiedenis en de historie van Assen als garnizoensstad. De kazernegebouwen vormen samen met het bureelgebouw annex gymnastiekzaal en de hekken met schildwachthuisjes een bijzonder complex met een evidente samenhang tussen de diverse waardevolle complexonderdelen, waardoor ook de ensemblewaarde groot is. Het complex maakt tevens deel uit van het beschermd stadsgezicht Assen.

Bureelgebouw Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw oorspronkelijke functie Ja
Balkenweg 3 D 9405 CC Assen Ja