De Pauw, Assen

Inleiding

Het WOONHUIS is gebouwd naar een van 1934 daterend ontwerp van de architect T. de Haan en is uitgevoerd door de aannemers Brouwer en Van Dalen. Het vrijstaande landhuisje 'De Pauw' is gebouwd in een plastische, aan de Amsterdamse School verwante stijl met cottage style invloeden. Het huis is voorzien van een monumentale kap en staat bij een drietal andere in een vergelijkbare stijl gebouwde panden in het stadsdeel Oud-Zuid, waar met name de onder architectuur gebouwde woonhuisarchitectuur uit het interbellum goed is vertegenwoordigd.

Omschrijving.

Het landhuisje is opgetrokken in gele baksteen op een trasraam van klinkers, vanuit een kruisvormige plattegrond. Het verdiepingloze huis heeft een samengestelde, convex gewelfde, met riet gedekte uitkragende kap, waarvan de vlakke bovenste delen zijn bedekt met enigszins detonerende zinken platen. Het vooraanzicht toont een sterk naar voren springend, afgerond avant-corps. Deze ronding is voorzien van een in vijf delen gelede vensterpartij met glas-in- lood ramen. De onderzijde van de kap kraagt over de gevels die daardoor een zeer geringe hoogte lijken te hebben. De kap is aan de voorzijde voorzien van een terugliggende opening met een in vieren gelede vensterpartij. In de rechter gevel, tussen de voorsprong en de dwarsvleugel, bevindt zich de entree. Het betreft een rondboog deur onder een op een gebogen korbeel rustend afdak, dat ook het rechthoekige uitbouwtje (toilet) met beschoten bovenkant links van de deur overdekt. De zijvleugel, die op de oorspronkelijke ontwerptekening korter is met een steilere kaplijn, heeft kleine rechtgesloten vensters en een kopgevel die evenals de kopgevel aan de linker zijde vanaf de dakaanzet is voorzien van gepotdekseld beschot. De grote, rechthoekige uitbouw met hoog opgaande, grotendeels gepotdekselde houten opstand aan achterzijde was oorspronkelijk niet meer dan een lage uitbouw (schuur) met plat dak. De linker zijgevel heeft op de oorspronkelijke ontwerptekening een ander aanzien dan het huidige. De als een serre met plat ontworpen uitbouw werd uiteindelijk een overkapte zijvleugel met een dubbel geknikte parterregevel, die tussen het trasraam en het beschot geheel is ingevuld met een om de hoek gaande, vijf ramen tellende vensterpartij.

Waardering

Het huis heeft architectuurhistorische waarde als een bijzonder voorbeeld van interbellum woonhuisarchitectuur met een zeer kakakteristieke, in een specifieke bouwstijl uitgevoerde vormgeving, waarin het accent ligt op de ongewone kapvorm. Als deel van een cluster van stijlverwante panden met rieten kap, in een gebied waar zich veel waardevolle interbellum architectuur bevindt, heeft het beeldbepalende landhuisje tevens grote ensemblewaarde.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
469328
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Port-Natalweg 2 9401 PW Assen Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
I 12424 Assen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1934 1934 vervaardiging
Naar boven