Beilerstraat 24, Assen

Inleiding

Vrijstaand, ca. 1880 in eclectische stijl gebouwd WOONHUIS. Dergelijke grote woonhuizen zijn representatief voor de woonhuisarchitectuur van de gegoede burgerij in die tijd. Het ten opzichte van de overige bebouwing terugstaande pand staat in een gedeelte van het beschermde stadsgezicht, dat in Assen bekend stond als de "paleizenbuurt". De aanbouwen vallen buiten de bescherming.

Omschrijving.

Het vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken pand heeft een verdieping onder met geglazuurde platte Friese pannen gedekt, afgeknot schilddak met gepleisterde, overkapte schoorsteenschachten op alle vier nokhoeken. De wit geschilderde gevels zijn gepleisterd en verlevendigd met schijnvoegen, grijze plint, hoeklisenen met casementen en als gevelbeeindiging een grijs geschilderd entablement met op bewerkte klampen steunende geprofileerde gootlijst. De vijf traveeën brede voorgevel is symmetrisch met gevelopeningen die zijn voorzien van een profiellijst met schelpmotief in de kuif (als Beilerstraat 20), vlakke, doorgetrokken onderdorpels en een middenrisaliet. Hierin bevindt zich de entreepartij met een hardstenen stoep, paneel-vleugeldeur met stolpnaald onder een bewerkt kalf en bovenlicht. Hierboven staat een door plastisch versierde consoles gedragen balkon met smeedijzeren hekken tussen gietijzeren hoekbalusters, waarop een porte brisée met bovenlicht uitkomt. In de zijgevel bevindt zich op de verdieping een klein venster met glas-in-lood invulling binnen een profiellijst met kuif. De aanbouw met verdiepingloze toevoeging, nieuw ingangsportaal en verdieping onder plat dak maakt waarschijnlijk geen deel uit van de oorspronkelijke bouw. De achtergevel van de hoofdvorm is op de verdieping voorzien van zes-ruits schuifvensters met afgeronde bovenhoeken. De parterre is aan het oog onttrokken door moderne aanbouwen. De rechter zijgevel heeft twee rechtgesloten achtruitsvensters op de parterre en een venster met omlijsting als in de voorgevel op de verdieping.

Waardering

Het grote, karakteristieke huis is van architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van in eclectische stijl gebouwde, representatieve woonhuisarchitectuur. Het beeldbepalende pand staat in een gedeelte van het beschermde stadsgezicht waarin veel laat negentiende en vroeg twintigste eeuwse woonhuizen voor de gegoede burgerij zijn geconcentreerd, waardoor de ensemblewaarde van het huis groot is.

Beilerstraat 24 9401 PL Assen Ja