't Groote Holt, Assen

Inleiding

De villa "t Groote Holt" is gebouwd in 1875 in sobere eclectische trant. Volgens de overlevering heeft het huis ooit in Smilde gestaan, is steen voor steen afgebroken en weer opgebouwd in Assen. Het grote, vrijstaande WOONHUIS, dat ook een functie heeft gehad als kantoor der belastingen behoort tot de oudere panden in de "paleizenbuurt" en dateert uit het jaar van de aanleg van het Van der Feltzpark (1875). Het op het kruispunt georienteerde pand is een representatieve vertegenwoordiger van de waardevolle, voornamelijk negentiende en vroeg-twintigste eeuwse woonhuisarchitectuur voor de gegoede Asser burgerij in dit gedeelte van de oude stad. Het achter het huis staande twintigste eeuwse pand en het tussenlid vallen buiten de bescherming.

Omschrijving.

Het uit drie delen samengestelde huis heeft cremekleurige gepleisterde gevels met schijnvoegen, plint, smalle cordonlijst en een verdieping onder twee met tuiles du nord en Oegstgeester pannen gedekte schilddaken en een met Hollandse pannen gedekt zadeldak. De symmetrische voorgevel heeft een door middel van lisenen geaccentueerd, driedelig aanzicht met een hoger opgaande middenpartij met tuitgevel onder zadeldak. Deze middenpartij, zowel als de bouwdelen aan weerszijden hebben aan de voorzijde per bouwlaag twee licht getoogde, met persiennes behangen acht- (begane grond) en zesruitsvensters (verdieping) binnen een profiellijst. De middenpartij heeft een zadeldak en is voorzien van een breed balkon met smeedijzeren hekken, waarop twee porte brisées uitkomen. De naam van het huis staat vermeld in de casementen onder het openslaande rondboogvenster binnen een spaarveld met klimmende rondboogfries in een geveltop die is voorzien van schouders en een geprofileerde deklijst. De lagere bouwdelen aan weerszijden hebben een schilddak en worden beëindigd door een entablement met uitkragende, geprofileerde gootlijst. De drie-assige linker zijgevel is eveneens symmetrisch met vensters als in de voorgevel en een eveneens omlijste entree. Deze heeft een paneel-vleugeldeur met gietijzeren raamijzers onder geprofileerd kalf en segmentboogvormig bovenlicht met gebogen roedenverdeling. In de symmetrisch ingedeelde achtergevel staan zes- en achtruitsvensters en een tuin-porte brisée. De gevel is in het midden voorzien van een puntgeveltje met aan weerszijden een eenvoudige dakkapel met plat dak. Het vroeg-twintigste eeuwse pand in de tuin is door middel van een tussenlid met plat dak verbonden met het huis. De symmetrische rechter zijgevel is vergelijkbaar met de linker. De tuin- porte brisée heeft hier een bovenlicht met een invulling van radiaal geplaatste gedraaide balusters binnen een geprofileerde rondboog. De tuin ligt achter een erfscheiding in de vorm van hekken van smeed- en gietijzer tussen gecanneleerde, gietijzeren balusters. De tuin- en de toegangshekken zijn bevestigd aan vierkante hekpijlers van baksteen.

Waardering

Het karakteristieke pand is van architectuurhistorische waarde als gaaf en mooi voorbeeld van negentiende eeuwse woonhuisarchitectuur voor de gegoede burgerij. Omdat het beeldbepalend pand is gesitueerd op een gevoelige locatie in de "paleizenbuurt", waar veel waardevolle negentiende eeuwse en vroeg twintigste eeuwse woonhuisarchitectuur is geconcentreerd, heeft het huis grote stedebouwkundige en ensemblewaarde. Het huis staat tevens in het beschermd stadsgezicht Assen.

Van der Feltzpark 4 9401 HM Assen Ja