Dr. Nassaulaan 3, Assen

Inleiding

Het PAROCHIEHUIS bij de r.k kerk Maria ten Hemelopening is gebouwd in 1934-1935 naar een ontwerp van de Apeldoornse architect J. van Dongen. Hoewel het nogal sober is uitgevoerd heeft het rechts van de kerk staande pand de stilistische kenmerken van het aan de Delftse School verwante traditionalisme en sluit derhalve goed aan op de architectuur van het kerkgebouw, dat een jaar eerder door dezelfde architect is ontworpen.

Omschrijving.

Het pand is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond, in gele baksteen met accenten van donkere, gesinterde baksteen. Het heeft een verdieping onder een uitkragend, met verbeterde Hollandse pannen gedekt, aan twee zijden geknikt schilddak met dakkapellen in de zijschilden en pironnen op de nokhoeken. De gevels zijn voorzien van rechtgesloten zesruitsvensters met (begane grond) en zonder bovenlicht (verdieping) en smalle penanten, alle met strekken en lekdorpels van geglazuurde tegels. De symmetrische voorgevel heeft een ingangsportaal onder met pannen gedekt uitkragend zadeldak. Het portaal heeft aan beide zijden gelede steunbeertjes en een rond venster met stalen kruisraam. De originele, met nagels beslagen lattendeur met ruitvormig raampje staat in een rondboogportiek en is gevat in een rondboogkozijn met een ingangsopening in de vorm van een afgeknotte keperboog. Het verdiepingsvenster boven de entree is kleiner dan de andere. De linker zijgevel heeft een symmetrische indeling en is in beide bouwlagen voorzien van twee maal drie vensters als in de voorgevel. Geheel linksachter in deze gevel bevindt zich de rechtgesloten entree van de bovenwoning. De deur staat in een minder hoog opgaand geveldeel, dat deel uitmaakt van een uitbouw aan de achterzijde, waarvan het overstek van het smalle dakschild over de entree kraagt. Het dakschild van de uitbouw loopt tot de hoogte van de dakrand en heeft een platte beëindiging. Het naar links uitgebouwde, verdiepingloze gedeelte staat eveneens onder plat dak. De linker zijde van de uitbouw is evenals de achtergevel van de hoofdvorm hier rechts van, voorzien van een rechtgesloten deur. De rechter zijgevel bevat naast de grotere vensters (als in de voorgevel) een aantal kleinere vensters op de begane grond in het achterste geveldeel.

Waardering

Het parochiehuis is een mooi en gaaf voorbeeld van traditionalistische interbellum architectuur en heeft derhalve architectuurhistorische waarde. Deze wordt versterkt door de aanwezigheid van het kerkgebouw, waarmee het karakteristieke huis een architectonische eenheid vormt. Hoewel het gebouw in wezen niet aansluit bij de overige, voornamelijk negentiende eeuwse en vroeg twintigste eeuwse bebouwing in de "paleizenbuurt" heeft het toch grote ensemblewaarde als onderdeel van een klein complex, waartoe ook de kerk en de voormalige pastorie behoren. Het parochiehuis maakt deel uit van het beschermde stadsgezicht.

468968
O.L.V. Maria ten Hemelopneming

Inleiding

Complex bestaande uit de r.k. KERK van Onze Lieve Vrouwe Maria ten Hemelopneming uit 1933-1934, een PAROCHIEHUIS uit 1934 en een 19e-eeuws WOONHUIS met de functie van pastorie. De Onze Lieve Vrouwe Maria ten Hemelopneming is gebouwd naar ontwerp van de architect J. van Dongen jr. in samenwerking met J.F.A. Gobel. De kerk was de vervanger van het afgebroken godshuis aan de Vaart NZ, dat vanaf 1837 werd gebruikt voor de erediensten van de r.k. gemeenschap. De kerk is gebouwd in de stijl van het aan de Delftse School verwante traditionalisme en is van het type zaalkerk. Rechts van de kerk ligt het parochiehuis dat in 1934 eveneens is ontworpen door J. van Dongen jr., in een stijl die aansluit op die van de kerk. Aan linker zijde is de kerk verbonden met een negentiende eeuws huis dat in 1934 de functie van pastorie kreeg. Kerk, parochiehuis, (inmiddels) voormalige pastorie en bakstenen erfscheiding vormen een opvallend ensemble binnen het beschermd stadsgezicht Assen.

Waardering.

De karakteristieke kerk en het bijbehorende parochiehuis (inclusief bakstenen erfscheiding) zijn mooie en gave voorbeelden van kerkarchitectuur uit het interbellum en hebben derhalve architectuurhistorische waarde. Hoewel het beeldbepalende complex in stilistisch en typologisch opzicht niet aansluit bij de rest van de laat-negentiende en vroeg-twintigste eeuwse bebouwing in de omgeving heeft het vanwege de markante ligging grote ensemblewaarde. Ook het nog gave, smaakvol vormgegeven interieur van de kerk is van belang en valt onder de bescherming. Ditzelfde Kerk, parochiehuis, de bakstenen erfscheiding en de met de kerk verbonden voormalige pastorie maken tevens deel uit van het beschermd stadsgezicht Assen.

Parochiehuis Sport, recreatie, vereniging en horeca Vergadering en vereniging oorspronkelijke functie Ja
Dr. Nassaulaan 3 B 9401 HJ Assen Ja
Dr. Nassaulaan 3 C 9401 HJ Assen